Cum să îți organizezi casa într-un mod sustenabil

Conceptul de sustenabilitate acoperă toate aspectele vieții noastre. De la locuri de muncă sustenabile, până la materiale de construcție prietenoase cu mediul, începem din ce în ce mai mult să luăm în considerare impactul negativ pe care îl avem asupra planetei și soluțiile prin care îl putem contracara. Sustenabilitatea devine o practică educată și exersată acasă, iar pentru a continua în aceeași manieră, este important să includem toți membrii familiei în activitățile de acest fel. Un prim pas este să avem grijă la felul în care ne organizăm casa, astfel încât amprenta de carbon să fie cât mai mică.

1.      Optează pentru recipiente de depozitare sustenabile.

Borcanele din sticlă ale Bunicii sunt reciclabile și le găsești în diverse dimensiuni pentru o varietate de lucruri. Biscuiții, pensulele celui mic sau gemurile și dulcețurile pot fi depozitate cu ușurință în borcane de sticlă, iar astea sunt doar câteva idei. Borcanele din sticlă se curăță foarte ușor, sunt versatile, iar dacă te simți creativ, le poți picta pentru a le diferenția între ele într-un mod unic.

2.      Renunță la punga cu pungi de plastic.

Tot în ideea organizării obișnuim să păstrăm pungi de plastic pe care nu reușim niciodată să le folosim pe toate. În schimbul mai multor pungi de plastic care produc o amprentă de carbon mare și poluează mediul, poți folosi 2-3 sacoșe din materiale textile reciclate și sustenabile. Sacoșele sunt colorate, unele dintre ele au un design atrăgător sau un mesaj care te reprezintă perfect, iar dacă sunt simple, le poți vopsi în pigmenți naturali. Și ca să nu uiți sacoșa atunci când pleci la cumpărături, păstreaz-o în geantă sau folosește-o pe post de geantă.

3.      Spală mai eficient.

Tot în categoria organizării casei și a sarcinilor de familie intră și spălatul rufelor. Atunci când vrei să folosești mașina de spălat, încearcă să economisești energie și spală rufele în apă rece atunci când se poate. Dacă mașina ta de spălat are funcția Eco, încearcă să o folosești cât mai des.

4.      Repară, nu arunca.

Orice familie are obiecte sau piese de mobilier care nu mai arată nou-nouțe, dar încă sunt funcționale. Dacă te gândești să arunci ce e vechi și să cumperi înlocuitori pentru ce nu îți mai face cu ochiul, gândește-te că poți economisi bani reparând sau renovând. Proiectele de tip DIY nu sunt doar pentru obiecte mici, de design, ci pot fi pentru rafturi, dulapuri sau ghivece pentru plante. Adună-ți familia, ia-ți pensulele și vopselurile lângă tine și dă-ți frâu liber imaginației.

5.      Mobilier nou sau vechi?

Poate că nu ai timp să recondiționezi mobila sau obiectele din casă, însă poți cumpăra piese de mobilier second hand recondiționate. Lustrele, fotoliile, rafturile sau birourile pot fi înlocuite cu ușurință de piese care au aparținut altcuiva. Nu pierde din vedere dimensiunile de care ai nevoie și alege-ți ceva care știi că îți va plăcea cu adevărat.

Organizarea casei într-un mod sustenabil poate fi o activitate de familie în care toată lumea își pune la încercare creativitatea și se străduiește să găsească soluții smart adaptate spațiului. Bunica te provoacă să îți găsești propriile tale soluții sustenabile, care poate nu funcționează pentru oricine, dar sunt perfecte pentru căminul tău.

Alte articole

Cum să plantezi un copac
5 moduri de a economisi apa
Cum poți salva mobila veche