Rețete
Ciorbă de potroace
Ciorba de potroace este o rețetă tradițională românească, perfectă pentru a fi servită după o...[mai mult]
Rețete
Zacuscă cu ghebe
Preparată cu ghebe, legume proaspete și arome autentice, această zacuscă este ideală pentru a fi...[mai mult]
Articole
Trucuri pentru congelarea eficientă a alimentelor
Congelarea alimentelor este o metodă excelentă de a păstra prospețimea și de a reduce risipa...[mai mult]
Cum să plantezi un copac
Ce poate fi mai satisfăcător decât să plantezi un copac sau un pom fructifer cu propriile mâini și să-l privește cum crește, înflorește și îți oferă an de an umbră în zilele călduroase de vară? Oricine poate planta un copac dacă urmează câțiva pași simpli. Iată ce ai de făcut.
- Alege cu grijă tipul de arbore. Alege un copac care va avea condițiile propice de dezvoltare în locul ales pentru plantare, dar și spațiu suficient pentru a se dezvolta. Cele mai bune momente pentru a planta un copac sunt primăvara și toamna, în cazul în care pământul nu este înghețat sau inundat de ploi.
- Sapă groapa. Ai nevoie de o groapă care are adâncimea egală cu lungimea rădăcinii copacului tău și un diametru de 3-5 ori mai mare. Dacă arborele a fost plantat într-un ghiveci, udă bine pământul din jurul rădăcinilor sau pune-l într-o găleată cu apă pentru a-l îmbiba bine.
- Dacă rădăcinile sunt compacte, desfă-le ușor și înlătură o parte din pământul din jurul lor cu mâinile. Acest pas va desface rădăcinile pentru a le încuraja să crească spre exterior, prin pământul în care le plantezi.
- Poziționează puietul. Plasează-l în groapă în așa fel încât pământul să acopere în întregime rădăcinile, fără să acopere trunchiul. Poți folosi o scândură de lemn pentru a stabili nivelul.
- Umple groapa cu pământ. Adaugă un strat de pământ, calcă-l ușor pentru a-l tasa și a te asigura că nu există pungi de aer și apoi continuă până se umple groapa. Când așezi ultimul strat de pământ, nu-l mai tasa, pentru a permite solului să-și păstreze mai bine umezeala.
- Udă bine puietul, ca rădăcinile să aibă suficientă apă.
- Ancorează copacul. La început, puietul este vulnerabil și instabil, iar vântul puternic îl poate doborî. Folosește 3 țăruși de lemn care pot să reziste mai mulți ani și leagă puietul cu legături elastice care să nu-l deterioreze pe măsură ce crește. Legăturile se schimbă anual pentru a preveni strangularea tulpinii.
Felicitări, ai plantat un copac! În curând te poți bucura de mai mult oxigen.