5 moduri de a economisi apa

Deși pare că resursele de apă sunt infinite, efectele încălzirii globale ne arată că fiecare picătură contează. Valurile de căldură tot mai frecvente provoacă secetă extremă și afectează resursele de apă, perturbând ecosistemele, dar și viața noastră, a tuturor. Dacă vrei să fii parte din soluție, nu din problemă, poți adopta câteva practici simple pentru a economisi apa acasă.

  1. Eficiență în baie și bucătărie. Oprește apa când te speli pe dinți sau când te săpunești și alege să faci dușuri scurte, în loc să umpli cada cu apă. Închide robinetul cât timp cureți vasele și nu folosi mașina de spălat vase decât atunci când se umple. La fel, și mașina de spălat rufe. Instalează capete de duș și robineți cu economie de apă.
  2. Verifică dacă există pierderi la instalațiile de apă. Pune câteva picături de colorant alimentar în rezervorul de apă al WC-ului. Dacă apa colorată se infiltrează în vasul de toaletă fără să tragi apa, înseamnă că sistemul poate pierde chiar și zeci de litri pe zi și trebuie reparat sau înlocuit. Verifică și robineții din casă. Un robinet care pierde 1 picătură de apă pe secundă poate să irosească 750 de litri de apă pe lună.
  3. Fierbe apă doar cât folosești. Când pui la fiert ibricul pentru ceai sau fierbi apă pentru a găti, încearcă să nu pui mai multă decât ai nevoie. 
  4. Irigă inteligent grădina și gazonul. Dacă stai la casă, udă gazonul doar atunci când are nevoie, mai des în zilele de vară și mai rar iarna sau în perioadele ploioase. Irigă gazonul din abundență pentru ca apa să pătrundă la rădăcină și să eviți risipa. Altfel, va rămâne la suprafață și se va evapora rapid. Pornește aspersoarele când este răcoare, preferabil dimineața devreme, și evită să irigi în zilele cu vânt puternic. Alege să plantezi arbuști și plante rezistente la secetă. 
  5. Colectează apa de ploaie. Dacă stai la casă, strânge apa de ploaie în recipiente speciale și folosește-o pentru a iriga grădina sau pentru a spăla aleile. În același fel poți folosi și apa rămasă de la gătit.

Alte articole

Cum să plantezi un copac
Cum poți salva mobila veche
Planifică-ți călătoriile într-un mod responsabil