Sarmale în foi de viță de post

7 portii

2h 30min

medie

Sunt oameni cărora le plac sarmalele în foi de viță mai mult decât cele în foi de varză. Și oameni care iubesc sarmalele de post mai mult decât pe cele cu carne. Pentru ei, Bunica a pregătit o rețetă delicioasă. E mai simplu decât crezi să le pregătești, ai nevoie de puțină răbdare și de multă poftă.

Ingrediente

  • 30 de foi de viță (dar poți folosi și foi de varză murată sau ștevie)
  • 500 g ciuperci proaspete tocate mărunt
  • 200 g orez 
  • 1 rădăcină de țelină tocată mărunt
  • 5 linguri ulei Untdelemn de la Bunica Omega 3
  • 2 cepe tocate mărunt
  • 200 g suc de roșii sau bulion
  • 1 morcov tocat mărunt
  • 3 foi de dafin
  • o linguriță cimbru uscat
  • sare și piper, după gust
 

Cum se prepară?

  1. Dacă ai foi de viță proaspete, pune o oală de apă la fiert cu o linguriță de sare și lasă foile de viță să fiarbă timp de 4 minute. Apoi scoate-le cu ajutorul unei palete și lasă-le la scurs într-o sită. Dacă ai cumpărat foi de viță la borcan, lasă-le la desărat în apă caldă 10 minute și apoi lasă-le la scurs într-o sită.
  2. Pregătește compoziția sarmalelor. Într-o cratiță, incinge uleiul și călește ceapa, morcovul, ciupercile și țelina la foc mic timp de 4 minute. 
  3. Adaugă orezul în cratiță și o cană de apă fierbinte. Fierbe totul la foc mic până când orezul absoarbe tot lichidul. Condimentează cu cimbru, sare și piper.
  4. Umple foile de viță cu o lingură din compoziția obținută. Rulează-le cu grijă, îndesând capetele în interior.
  5. Așază sarmalele într-o oală unsă cu ulei. Acoperă-le cu o cană cu apă caldă, bulion și foile de dafin. Lasă-le la fiert aproximativ 2 ore, pe aragaz sau în cuptor.
Te poți bucura de sarmalele în foi de viță și calde, și reci. Bune cu mămăligă la prânz sau ca gustări oricând.

Alte articole

Pate de ciuperci
Humus cu sfeclă
Lipii cu ton si mozzarella