Saramură de pui cu roșii și ardei copți

4 portii

60 min

medie

Un preparat cu gust de vară și dor de grătar, saramura de pui cu roșii și ardei copți aduce în farfurie arome autentice românești. E acel fel de mâncare care te face să iei o pauză, să mănânci încet și să te bucuri de fiecare îmbucătură. Perfect pentru un prânz de duminică în familie sau o cină rustică în mijlocul săptămânii.
 

Ingrediente

  • 4 pulpe superioare de pui (sau 2 piepți de pui) – aprox. 800 g
  • 2 linguri Untdelemn de la Bunica Vitamina D 
  • 4 roșii mari, bine coapte
  • 3 ardei kapia sau gogoșari
  • 1 ardei iute (opțional)
  • 4-5 căței de usturoi
  • 1 linguriță boabe de piper
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingură sare grunjoasă
  • 500 ml apă
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt
  • 1 lingură oțet (opțional, pentru un plus de aciditate)
 

Cum se prepară?

  1. Coace roșiile, ardeii kapia și ardeiul iute pe grătar sau într-o tigaie grill până se înmoaie și se înnegresc ușor pe alocuri.
  2. Pune ardeii copți într-un vas acoperit cu folie pentru 10 minute, apoi curăță-i de coajă și semințe. Roșiile se decojesc și se toacă grosier.
  3. Presară pulpele de pui cu sare grunjoasă și piper, apoi rumenește-le pe grătar sau într-o tigaie grill încinsă cu puțin ulei, câte 6-7 minute pe fiecare parte, până prind crustă și sunt bine pătrunse.
  4. Într-o cratiță, pune apa la fiert împreună cu boabele de piper, foile de dafin, usturoiul zdrobit, sarea și roșiile tocate. Fierbe totul 10-15 minute.
  5. Adaugă în saramură carnea de pui rumenită și ardeii copți tăiați fâșii. Lasă-le să fiarbă împreună la foc mic încă 5-10 minute, pentru ca aromele să se împrietenească.
  6. Potrivește de gust – poți adăuga oțet dacă vrei un contrast plăcut.
  7. Presară pătrunjel proaspăt tocat deasupra și servește cu mămăliguță caldă sau pâine rustică.
Această saramură este despre gusturi care spun povești – despre jar, grădină și liniștea de după masă. Un preparat care încălzește sufletul, cu ingrediente simple, dar atent alese. Încearc-o și bucură-te de savoarea autentic românească.

Alte articole

Păstrăv la cuptor cu usturoi verde și cartofi noi
Curry cu năut
Mâncare de limbă cu măsline