Articole
Decoreaza masa de Paste
Ai planificat deja meniul de Paște, lista de cumpărături e gata, dar cum vei pune...[mai mult]
Rețete
Orez cu urzici
Găsim urzici proaspete doar o dată pe an, așa că Bunica te invită să le...[mai mult]
Rețete
Pate de ciuperci
Delectează-te cu un pate vegetal dimineața, la prânz și seara. E simplu de preparat, ușor,...[mai mult]
Prajitură Tosca
Un desert pe care Bunica îl pregătește mereu cu drag, prăjitura Tosca este o încântare pentru toți cei care adoră un desert sănătos și gustos!
Ingrediente
Pentru blat- 4 albușuri ou
- sare
- 120 g zahăr
- 150 g mac nemăcinat
- 5 g vanilie
- 40 g nucă de cocos rasă
- 100 g făină
- 400 ml lapte
- 1 lingură extract de vanilie
- 4 gălbenușuri
- 150 g zahăr
- 60 g făină
- sare
- 200 g unt 82% grăsime (la temperatura camerei)
- 150 g biscuiți Petit Beurre
- 2 lingurițe ness
- 50 ml cafea espresso
- 75 g smântână pentru frișcă
- 100 g ciocolată, de preferat neagră
Cum prepari?
Pentru blat- Bate foarte bine albușurile de ou cu un praf de sare.
- Când acestea încep să capete o consistență spumoasă, adaugă zahărul puțin câte puțin. Continuă să bați spuma până se dizolvă zahărul.
- Adaugă macul, vanilia, nuca de cocos și făina, amestecând ușor cu o spatulă pentru a nu scoate aerul din spuma de albușuri.
- Preîncălzește cuptorul la 180 °C.
- Tapetează o tavă pentru cuptor cu hârtie specială de copt.
- Toarnă compoziția în tavă și niveleaz-o.
- Introdu tava în cuptor și așteaptă 15 minute. Dacă vrei să vezi când este gata, poți să probezi acest lucru cu o scobitoare (o introduci în aluat și, dacă atunci când o scoți, aluatul nu se „prinde” de ea, înseamnă că este gata).
- Scoate tava din cuptor și mută blatul pe o farfurie sau pe un fund de lemn, ca să se răcească.
- Pune laptele la fiert împreună cu vanilia.
- Pune în castronul mixerului: gălbenușurile, zahărul, făina și un praf de sare.
- Mixează toate aceste ingrediente la viteză medie până obții o compoziție spumoasă.
- După ce laptele a fiert, ia-l de pe foc și toarnă-l ușor, sub forma unei șuvițe, deasupra compoziției mai sus amintite.
- Pune tot acest amestec într-o cratiță și las-o la fiert, la foc mic, timp de aproximativ 10 minute.
- Amestecă încontinuu pentru că, altfel, există riscul să se prindă de cratiță și să se afume.
- Când începe să dea primele semne că începe să fiarbă mai las-o 2-3 minute, apoi ia-o de pe foc.
- Toarnă crema într-un castron și acoper-o cu folie alimentară, ca să nu facă crustă, și las-o la răcit.
- Pune untul într-un castron și mixează-l, la viteză medie, până devine spumos.
- Adaugă crema de vanilie peste unt. Este indicat să adaugi această cremă în trei tranșe, mixând scurt după fiecare dintre ele.
- Întinde crema obținută pe toată suprafața blatului, căutând ca aceasta să fie cât mai nivelată posibil.
- Pregătește o ceașcă cu cafea espresso fierbinte. Dizolvă în această cafea cele două lingurițe de ness.
- Cu o pensulă, însiropează biscuiții cu amestecul rezultat.
- Așază biscuiții însiropați deasupra cremei de vanilie.
- Pune tava la frigider timp de 15-20 minute.
- Pune smântâna într-o cratiță mai mică și așteaptă până se înfierbântă.
- Taie ciocolata în bucăți și adaug-o în smântână după ce aceasta s-a înfierbântat, dar fără a ajunge la punctul de fierbere.
- Dă focul la mic și amestecă încontinuu până se topește ciocolata.
- Toarnă glazura obținută peste stratul de biscuiți. Nivelează cu o spatulă.
- Pune prăjitura în frigider câteva ore, de preferat peste noapte.
- Scoate-o de la frigider și împarte-o. De obicei se taie sub formă de dreptunghiuri, dar poți să alegi orice formă dorești.