Harissa - Sosul picant tunisian

Timp de preparare: 30 minute Dificultate: ușor

Sosurile pot transforma o mâncare banală într-o călătorie exotică a gustului. Astăzi, Bunica îți povestește despre despre Harissa, pasta de ardei iute originară din Tunisia. O găsești și gata de cumpărat, însă dacă o prepari acasă, tu controlezi nivelul de iuțeală, intensitatea gustului și multe alte variabile, rezultate din câteva ingrediente simple. Harissa se folosește în feluri de mâncare precum hummus, chili de linte, sos de paste și multe altele. Ea adaugă iuțeală și acea notă afumată specifică ardeiului. Deci, de ce ingrediente avem nevoie și cum se prepară?

Ingrediente

  • 10 ardei iuți roșii uscați
  • 7 ardei chiles de arbol uscați
  • 3 lingurițe de semințe de chimion
  • 2 lingurițe de semințe de coriandru
  • 4 căței de usturoi pisați
  • 1 linguriță și jumătate de paprika afumat
  • 1 linguriță sare marină
  • 30 ml suc de lămâie
  • 2 lingurițe oțet de mere
  • 15 g pastă de tomate
  • 60 ml Untdelemn de la Bunica Omega 3

Cum prepari?

  1. Adaugă ardeii uscați într-un bol sau o cană de măsurare și toarnă apă fierbinte peste ei. Acoperă-i și lasă-i să se rehidrateze timp de 15-20 minute.
  2. Între timp, adaugă semințele de chimion și coriandru într-o tigaie la foc mediu și prăjește-le timp de câteva minute, până când încep să pocnească ușor. Adaugă-le apoi în mojar sau într-un mixer și macină-le până ajung o pudră fină.
  3. Adaugă usturoiul mărunțit, paprika și sarea și amestecă. Adaugă apoi sucul de lămâie și oțetul și amestecă din nou, până când obții o pastă.
  4. Odată ce ardeii s-au rehidratat, scurge-i și scoate sâmburii, apoi adaugă-i în mojar sau mixer. În acest moment, toate ingredientele ar trebui să fie în procesor, cu excepția Untdelemnului de la Bunica
  5. Mixează totul timp de 1-2 minute, până când obții o pastă fină. Apoi adaugă 60ml de Untdelemn de la Bunica Omega 3 în timp ce amesteci, pentru a crea o consistență mai lichidă.
  6. Gustă și adaptează aroma pe măsura preferințelor tale. Poți să adaugi mai multă lămâie sau oțet pentru aciditate, pastă de tomate pentru aromă sau sare pentru gust.
  7. Toarnă sosul într-un borcan și pune-o la frigider. Poate rezista timp de o lună. În congelator, poate rezista până la două luni, în tava de cuburi. Adaugă cuburile în mâncăruri calde (tocane sau supe/ciorbe) pentru aromă. Pentru mâncăruri reci, așteaptă să se dezghețe.
Poftă bună!

Alte retete

Orez cu turmeric și kale
3 sosuri clasice
Piure cu broccoli - varianta rapidă și dietetică