Clătite cu sos de cireșe

Dificultate: Medie

Timp de preparare: 30 min

Prima lună a verii aduce pe masă legume și fructe colorate, de sezon. Și cui nu-i plac cireșele, visul tuturor categoriilor de pofticioși? Astăzi, Bunica te învață să pregătești o surpriză delicioasă pentru mic-dejun sau gustări: clătite cu sos de cireșe! O gustare austriacă, denumită Kaiserschmarrn.

Să începem cu ingredientele:

Pentru sosul de cireșe:
  • 4 căni de cireșe, fără sâmburi
  • 1/4 de cană de apă
  • 1 lingură de amidon de porumb
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 2 linguri de zahăr
Pentru clătite
  • 3 linguri Untdelemn de la Bunica Vitamina D
  • 1/4 ceașcă de zahăr + 3 linguri de zahăr, separat
  • 4 ouă - albușuri și gălbenușuri separate
  • 1 cană de lapte
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1/2 de linguriță sare
  • 1/2 de linguriță coajă de lămâie
  • 1/2 de cană de făină albă cernută
  • Zahăr pudră sau frișcă (opțional)

Cum se prepară?

 Sosul de cireșe

  1. Pune o cratiță de mărime medie pe foc și adăugă apă. Amestecă totul cu 1 lingură de amidon de porumb, 1 lingură de suc de lămâie și 2 linguri de zahăr. Setează focul pe mediu și se amestecă încontinuu până când amestecul începe să se îngroașe.
  2. Adăugă cireșele și gătește amestecând ocazional până când sosul începe să fiarbă ușor (aproximativ 6-10 minute pentru cireșele proaspete și 12-15 minute pentru congelate). Sosul trebuie să fie îngroșat și să clocotească uniform, nu doar la margini. Apoi ia-l de pe foc.
  3. Lasă compoziția să se răcească la temperatura camerei, apoi acoper-o și pune-o la frigider într-un borcan sau bol de sticlă până când este gata de utilizare. Cu cât stă mai mult la frigider, cu atât se va îngroșa.

Clătitele

  1. Într-un castron, bate albușurile cu un praf de sare și trei linguri de zahăr, până când rezultă o spumă tare și lucioasă. Într-un alt castron, pune gălbenușurile, un praf de sare. restul de zahăr, coaja de lămâie și, cu mixerul, bate amestecul până se dizolvă zahărul. Treptat, adaugă făina și laptele.
  2. Adaugă spuma de albuș treptat și amestecă ușor cu o spatulă, până când încorporezi totul în compoziția cu făină și gălbenușuri.
  3. Într-o tigaie mare (cca. 30 cm), încălzește uleiul la foc mediu-mare. Adaugă cele 3 linguri de zahăr.
  4. Toarnă compoziția în aceeași tigaie cu zahărul, gătește totul la foc mediu (sau mediu-scăzut) până când aluatul se umflă, aproximativ 15 - 20 de minute. Apoi, întoarce! Gătește încă un minut sau două, apoi folosește o lingură sau spatulă pentru a tăia clătita in bucăți mici.
  5. Toarnă sosul de cireșe peste clătită, sau alături de ea într-un bol!
  Servește gustarea caldă, ornată cu zahăr pudră, frișcă sau ambele. Pregătește-le această rețetă celor dragi, într-o dimineață lejeră. Poftă bună tuturor!

Alte articole

Pate de ciuperci
Sarmale în foi de viță de post
Humus cu sfeclă