Articole
Decoreaza masa de Paste
Ai planificat deja meniul de Paște, lista de cumpărături e gata, dar cum vei pune...[mai mult]
Rețete
Orez cu urzici
Găsim urzici proaspete doar o dată pe an, așa că Bunica te invită să le...[mai mult]
Rețete
Pate de ciuperci
Delectează-te cu un pate vegetal dimineața, la prânz și seara. E simplu de preparat, ușor,...[mai mult]
Clătite cu sos de cireșe
Dificultate: Medie
Timp de preparare: 30 min
Prima lună a verii aduce pe masă legume și fructe colorate, de sezon. Și cui nu-i plac cireșele, visul tuturor categoriilor de pofticioși? Astăzi, Bunica te învață să pregătești o surpriză delicioasă pentru mic-dejun sau gustări: clătite cu sos de cireșe! O gustare austriacă, denumită Kaiserschmarrn.Să începem cu ingredientele:
Pentru sosul de cireșe:- 4 căni de cireșe, fără sâmburi
- 1/4 de cană de apă
- 1 lingură de amidon de porumb
- 1 lingură suc de lămâie
- 2 linguri de zahăr
- 3 linguri Untdelemn de la Bunica Vitamina D
- 1/4 ceașcă de zahăr + 3 linguri de zahăr, separat
- 4 ouă - albușuri și gălbenușuri separate
- 1 cană de lapte
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1/2 de linguriță sare
- 1/2 de linguriță coajă de lămâie
- 1/2 de cană de făină albă cernută
- Zahăr pudră sau frișcă (opțional)
Cum se prepară?
Sosul de cireșe
- Pune o cratiță de mărime medie pe foc și adăugă apă. Amestecă totul cu 1 lingură de amidon de porumb, 1 lingură de suc de lămâie și 2 linguri de zahăr. Setează focul pe mediu și se amestecă încontinuu până când amestecul începe să se îngroașe.
- Adăugă cireșele și gătește amestecând ocazional până când sosul începe să fiarbă ușor (aproximativ 6-10 minute pentru cireșele proaspete și 12-15 minute pentru congelate). Sosul trebuie să fie îngroșat și să clocotească uniform, nu doar la margini. Apoi ia-l de pe foc.
- Lasă compoziția să se răcească la temperatura camerei, apoi acoper-o și pune-o la frigider într-un borcan sau bol de sticlă până când este gata de utilizare. Cu cât stă mai mult la frigider, cu atât se va îngroșa.
Clătitele
- Într-un castron, bate albușurile cu un praf de sare și trei linguri de zahăr, până când rezultă o spumă tare și lucioasă. Într-un alt castron, pune gălbenușurile, un praf de sare. restul de zahăr, coaja de lămâie și, cu mixerul, bate amestecul până se dizolvă zahărul. Treptat, adaugă făina și laptele.
- Adaugă spuma de albuș treptat și amestecă ușor cu o spatulă, până când încorporezi totul în compoziția cu făină și gălbenușuri.
- Într-o tigaie mare (cca. 30 cm), încălzește uleiul la foc mediu-mare. Adaugă cele 3 linguri de zahăr.
- Toarnă compoziția în aceeași tigaie cu zahărul, gătește totul la foc mediu (sau mediu-scăzut) până când aluatul se umflă, aproximativ 15 - 20 de minute. Apoi, întoarce! Gătește încă un minut sau două, apoi folosește o lingură sau spatulă pentru a tăia clătita in bucăți mici.
- Toarnă sosul de cireșe peste clătită, sau alături de ea într-un bol!