Ceafă de porc cu prune

2 Porții

2 ore 30 min.

mare

Bunica știe că nu multă lume gătește ceafa de porc ca pe o delicatesă. De fapt, de cele mai multe ori, ceafa se gătește pe grătar sau în tigaie, pentru mesele în familie sau alături de prieteni. Dar dacă ai transforma ceafa simplă de porc într-o delicatesă rafinată, aromată și ușor dulce pentru o cină selectă? Iată ce idee are Bunica!

Ingrediente

  • 1,2-1,3 kg ceafă de porc – bucată întreagă
  • 2-3 linguri de ulei Untdelemn de la Bunica Vitamina D
  • boia dulce
  • sare și piper după gust

Pentru umplutură:

  • 200 g prune uscate (deshidratate) - fără sâmburi
  • 200 ml vin dulce sau suc de portocală
  • coaja rasă de la ½ de portocală
  • 30 g miez de nucă nemăcinat
  • 1 ceapă mică tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi tocați mărunți
  • 30 g unt
  • 50 g crutoane simple de pâine
  • câteva crenguțe de rozmarin proaspăt
  • sare și piper după gust

Cum se prepară?

  1. Taie ceafa de porc în așa fel încât să obții o foaie întinsă, apoi bate carnea cu un ciocan și condimenteaz-o pe ambele părți cu sare și piper.
  2. Unge carnea cu ulei, apoi ruleaz-o, înfășoar-o într-o folie de aluminiu și las-o la frigider.
  3. Într-un castron, pune la marinat prunele uscate în vin dulce sau suc de portocală, alături de coaja rasă de portocală timp de 30-45 minute.
  4. Între timp, călește în unt usturoiul și ceapa tocate, până când ceapa devine translucidă. Oprește focul si adaugă crutoanele de pâine și prunele marinate cu tot cu suc.
  5. Când umplutura este gata, scoate din frigider foaia de ceafă de porc și întinde-o pe un tocător. Cu o lingură, așază umplutura de prune pe toata suprafata cărnii și adaugă nucile pentru o textură și mai crocantă.
  6. Rulează carnea și apoi leagă ruloul cât mai strâns cu sfoară așezată atât pe verticală, cât și pe orizontală.
  7. La final, unge carnea cu ulei, presară boia de ardei dulce pe toată suprafața ruloului și pune crenguțele de rozmarin.
  8. Așază carnea într-o tavă pentru cuptor și toarnă 300 ml de apă fierbinte pe lângă ea.
  9. Acoperă tava cu folie de aluminiu și pune-o în cuptorul preîncălzit la 180  ͦC. După 45 de minute, îndepărtează folia și stropește carnea cu sosul din tavă și mai las-o în cuptor încă 30 de minute să se rumenească.
  10. Când este gata, scoate tava din cuptor, las-o la răcit 10 minute si după taie sfoara din jurul ruladei de carne.

Pentru o cină aparte, combină rulada de carne alături de un piure simplu de legume cu unt și rozmarin. Textura moale pe interior, dar crocantă pe exterior a ruladei se armonizează perfect cu textura fină a piureului. Poftă bună!

Descarcă PDF

Alte articole

Fasole verde cu sos Harissa
Friptură de curcan în sos de vin și portocale
Ficăței de pui cu smântână