Decoreaza masa de Paste
Ai planificat deja meniul de Paște, lista de cumpărături e gata, dar cum vei pune...[mai mult]
Orez cu urzici
Găsim urzici proaspete doar o dată pe an, așa că Bunica te invită să le...[mai mult]
Pate de ciuperci
Delectează-te cu un pate vegetal dimineața, la prânz și seara. E simplu de preparat, ușor,...[mai mult]
Ceafă de porc cu prune
2 Porții
2 ore 30 min.
mare
Bunica știe că nu multă lume gătește ceafa de porc ca pe o delicatesă. De fapt, de cele mai multe ori, ceafa se gătește pe grătar sau în tigaie, pentru mesele în familie sau alături de prieteni. Dar dacă ai transforma ceafa simplă de porc într-o delicatesă rafinată, aromată și ușor dulce pentru o cină selectă? Iată ce idee are Bunica!
Ingrediente
- 1,2-1,3 kg ceafă de porc – bucată întreagă
- 2-3 linguri de ulei Untdelemn de la Bunica Vitamina D
- boia dulce
- sare și piper după gust
Pentru umplutură:
- 200 g prune uscate (deshidratate) - fără sâmburi
- 200 ml vin dulce sau suc de portocală
- coaja rasă de la ½ de portocală
- 30 g miez de nucă nemăcinat
- 1 ceapă mică tocată mărunt
- 2 căței de usturoi tocați mărunți
- 30 g unt
- 50 g crutoane simple de pâine
- câteva crenguțe de rozmarin proaspăt
- sare și piper după gust
Cum se prepară?
- Taie ceafa de porc în așa fel încât să obții o foaie întinsă, apoi bate carnea cu un ciocan și condimenteaz-o pe ambele părți cu sare și piper.
- Unge carnea cu ulei, apoi ruleaz-o, înfășoar-o într-o folie de aluminiu și las-o la frigider.
- Într-un castron, pune la marinat prunele uscate în vin dulce sau suc de portocală, alături de coaja rasă de portocală timp de 30-45 minute.
- Între timp, călește în unt usturoiul și ceapa tocate, până când ceapa devine translucidă. Oprește focul si adaugă crutoanele de pâine și prunele marinate cu tot cu suc.
- Când umplutura este gata, scoate din frigider foaia de ceafă de porc și întinde-o pe un tocător. Cu o lingură, așază umplutura de prune pe toata suprafata cărnii și adaugă nucile pentru o textură și mai crocantă.
- Rulează carnea și apoi leagă ruloul cât mai strâns cu sfoară așezată atât pe verticală, cât și pe orizontală.
- La final, unge carnea cu ulei, presară boia de ardei dulce pe toată suprafața ruloului și pune crenguțele de rozmarin.
- Așază carnea într-o tavă pentru cuptor și toarnă 300 ml de apă fierbinte pe lângă ea.
- Acoperă tava cu folie de aluminiu și pune-o în cuptorul preîncălzit la 180 ͦC. După 45 de minute, îndepărtează folia și stropește carnea cu sosul din tavă și mai las-o în cuptor încă 30 de minute să se rumenească.
- Când este gata, scoate tava din cuptor, las-o la răcit 10 minute si după taie sfoara din jurul ruladei de carne.
Pentru o cină aparte, combină rulada de carne alături de un piure simplu de legume cu unt și rozmarin. Textura moale pe interior, dar crocantă pe exterior a ruladei se armonizează perfect cu textura fină a piureului. Poftă bună!
Descarcă PDF