Rețete
Salată de pepene galben cu feta
Vara este momentul perfect pentru rețete simple, dar pline de savoare. Salata de pepene galben...[mai mult]


Rețete
Înghețată de casă cu căpșune și mentă
Nimic nu se compară cu o înghețată făcută în casă, mai ales când este preparată...[mai mult]


Articole
Idei creative pentru picnicuri în aer liber
Zilele însorite ne îndeamnă să ieșim din casă și să ne bucurăm de natură. Un...[mai mult]


Babka

10 porții
3h 30min
medie
Dacă îndrăgești cozonacul românesc, babka ți se va părea o variantă interesantă și surprinzătoare. Similar cozonacului prin textura sa pufoasă și modul de preparare, babka se diferențiază prin aspectul său împletit și prin umplutura bogată de ciocolată, adesea acompaniată de scorțișoară. Rețeta de mai jos este pentru o babka generoasă, suficientă pentru a bucura întreaga familie.
Ingrediente
Aluat
- 300 g făină albă
- 50 g zahăr
- 10 g drojdie proaspătă (sau 4 g drojdie uscată)
- 125 ml lapte călduț
- 2 ouă
- 6 linguri de Untdelemn de la Bunica Vitamina D
- 1/2 linguriță sare
Umplutură
- 100 g ciocolată neagră (minim 50% cacao)
- 80 g unt
- 50 g zahăr pudră
- 2 linguri de cacao
- 1 linguriță scorțișoară (opțional)
Sirop
- 50 g zahăr
- 50 ml apă
Cum se prepară?
Pregătirea aluatului: Într-un bol mic, dizolvă drojdia în laptele călduț cu o linguriță de zahăr și lasă deoparte 5-10 minute până face spumă. Într-un bol mare, amestecă făina, zahărul și sarea. Adaugă ouăle, laptele cu drojdie și începe să frămânți. Încorporează uleiul treptat, până când obții un aluat elastic și neted. Acoperă bolul și lasă aluatul să dospească într-un loc cald timp de 1,5 - 2 ore, până își dublează volumul.
Prepararea umpluturii: Topește ciocolata și untul pe baie de aburi sau la microunde. Adaugă zahărul pudră, cacaua și scorțișoara și amestecă bine până la omogenizare. Lasă compoziția să se răcească ușor.
Formarea babkăi: Întinde aluatul într-un dreptunghi de aproximativ 30x40 cm. Întinde uniform umplutura de ciocolată peste aluat, lăsând o margine de 1 cm pe toate părțile. Rulează aluatul strâns, ca pe o ruladă, și taie ruloul în jumătate pe lungime, pentru a obține două fâșii. Împletește cele două fâșii între ele, cu secțiunea umpluturii orientată în sus.
Coacerea: Așază babka într-o tavă de chec unsă cu ulei și tapetată cu hârtie de copt. Lasă aluatul să mai crească în tavă timp de 30 de minute. Între timp, preîncălzește cuptorul la 180 °C. Coace babka timp de 30-35 de minute, până devine aurie și frumos rumenită.
Siropul: Într-o crăticioară, fierbe zahărul cu apa până se dizolvă complet. După ce scoți babka din cuptor, unge-o cu siropul fierbinte pentru a-i conferi luciu și savoare.
Lasă babka să se răcească ușor înainte de a o tăia. Este minunată atât caldă, cât și rece, un desert perfect alături de cafea sau ceai. Bucură-te de aroma sa delicioasă și de textura pufoasă.