Amprenta de carbon – cum o putem reduce

Știai că multe din activitățile tale zilnice au efecte negative asupra mediului înconjurător? Sună trist, dar lucrurile se pot schimba. Conștientizarea amprentei de carbon este primul pas, iar Bunica ți-a pregătit câteva sfaturi pentru a o reduce. Gesturi mici, cu un impact mare pentru natură.

În termeni simpli, amprenta de carbon sau amprenta CO2, se referă la emisiile totale de gaze cu efect de seră pe care le producem prin activitățile pe care le desfășurăm, prin alegerile pe care le facem la magazin, prin modul în care alegem să ne deplasăm sau prin stilul nostru de viață. Însă cum poți reduce amprenta de carbon? Iată câțiva pași simpli pe care îi poți integra în rutina ta zilnică:

  1.       Când te speli pe dinți, oprește apa. Nu e nevoie ca robinetul să funcționeze și, în acest fel, facturile devin mai mici.
  2.       Încearcă să faci dușuri scurte. O metodă bună în acest scop ar fi să asculți 2-3 melodii preferate și să încerci să te încadrezi în durata lor.
  3.       Dă o fugă până la piață și ia-ți alimentele necesare de la producătorii locali. Astfel, te bucuri de produse de calitate, cu o amprentă de carbon mai mică.
  4.       Încearcă să eviți fructele și legumele care nu se cultivă într-un anumit sezon. Dacă ai nevoie de caise iarna, folosește-le pe cele conservate sau congelate de tine.
  5.       Folosește sacoșe reutilizabile și evită plasticul și produsele ambalate excesiv.
  6.           Condu mașina mai puțin și mergi cu bicicleta sau fă o plimbare până la destinația ta cu cei dragi.

    Stinge lumina când ieși din cameră.
  7.       Planifică-ți mesele, astfel încât să nu fii nevoit să arunci mâncarea. Consumă alimentele din frigider în ordinea valabilității și congelează ce nu poți mânca.
  8.       Spală rufele în apă rece, atunci când se poate. Mai puțină energie electrică consumată înseamnă o amprentă de carbon mai mică.
  9.    Cumpără atât cât ai nevoie și donează ce nu mai folosești. Atunci când ești tentat să cumperi ceva, las-o pe a doua zi și gândește-te dacă produsul chiar îți trebuie.

Alte articole

Stil de viață cu minimum de risipă: când să cumperi și când să împrumuți
Cum să plantezi un copac
5 moduri de a economisi apa