3 sosuri clasice

Dificultate: ușor

Timp de preparare: 20 minute (fiecare sos)

  Un sos la momentul potrivit duce întreaga rețetă la un alt nivel. Astăzi, punem pe masă 3 rețete de sosuri care vor îmbunătăți orice preparat, indiferent în ce parte a hărții culinare vrei să te lansezi. Să începem!

1.Sosul Barbeque

Este un clasic american, perfect pentru fripturi și grătare. Notele date de rom și condimente merg la fix cu un grătar alături de prieteni. Ingrediente
  • 2 conserve sos de roșii sau 240 ml
  • 1 ardei verde (mediu-iute)
  • o jumătate de ceapă (tocată)
  • 2 linguri zahăr brun
  • 1/4 cană / 60 ml rom negru
  • 2 linguri / 30 ml oțet
  • 2 căței de usturoi (tocați)
  • 1 lingură / 15 ml melasă
  • 1 lingură / 15 ml sos Worcestershire
  • 1 lingură / 15 ml Untdelemn de la Bunica Vitamina D
  • 1 lingură / 15 g boia dulce

Cum se prepară?

Într-o tigaie, pune uleiul la încins la foc mediu. Adaugă ceapa si usturoiul și sotează-le până devin opace. Adăugă, în aceeași tigaie, toate celelalte ingrediente, cu excepția romului. Amestecă bine. Adu totul la punctul la fierbere, apoi stinge focul. Toarnă romul și amestecă toate ingredientele. Când sosul s-a răcit, pune-l în blender sau pasează manual până ajunge la o textură fină. Serviți și bucurați-vă!

2.Sosul Remoulade

Remoulade este un sos pe bază de maioneză, servit alături de carne, cartofi prăjiți sau fructe de mare. Inspirat de bucătăria mediteraneană și de alloli (termenul catalan pentru sosul de usturoi și ulei), remoulade îmbogățește orice preparat culinar. E momentul să îl preparăm. De ce anume ai nevoie? Ingrediente
  • 3 sferturi de cană de maioneză
  • 1 lingură și jumătate de castravete murat, tocat mărunt
  • 1 linguriță de capere (tocate mărunt)
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 lingură de muștar (Dijon picant sau granulat)
  • 2 lingurițe de pătrunjel proaspăt (tocat)
  • Opțional: 1/4 linguriță de tarhon (frunze uscate)
  • 1 vârf de linguriță de sos iute (după gust)
  • 1 vârf de sare (după gust)

Cum se prepară?

Într-un castron, amestecați maioneza, castraveții murați, caperele, zeama de lămâie, muștarul, pătrunjelul și tarhonul. Gustați și adăugați sos iute și sare, după gust. Acoperiți și puneți la frigider sosul remoulade până la servire.

3.Chermoula

Chermoula este un sos dens si aromat, originar din bucătăria țărilor nord-africane: Maroc, Algeria, Tunisia, Libia. În mod tradițional, se folosește ca marinadă pentru aromatizarea peștelui sau a fructelor de mare, dar poate fi folosit la carne sau legume. Imediat începe prepararea, dar nu uita și faptul că această cantitate va fi suficientă pentru 2 kg și jumătate de pește. Dar nu-i nimic, îl poți adăuga și în alte mâncăruri, precum legume la cuptor, couscous sau orez. Ingrediente
  • 1 buchet mare de coriandru (tocat mărunt, doar frunzele și tulpinile mici)
  • 4 căței de usturoi (presati sau tocati marunt)
  • 2 linguri boia dulce
  • 1 lingură chimen
  • 1 linguriță sare (sau mai mult, după gust)
  • Opțional: 1 linguriță de ghimbir proaspăt tocat
  • Opțional: jumătate de linguriță de piper Cayenne
  • 1 sfert de linguriță fire de șofran (sfărâmat)
  • 3 linguri Untdelemn de la Bunica Omega 3
  • 1 lămâie mică (stoarsă)

Cum se prepară?

Se amestecă toate ingredientele într-un bol. Și gata! Sosul se pune peste pește înainte de coacere sau se amestecă în orez, couscous sau quinoa după preparare. Rețetă bonus: Adăugați 2 linguri de chermoula la 1 cană de iaurt grecesc. Se adaugă 2 linguri de Untdelemn de la Bunica Omega 3, cu 1 lingură de suc de lime, sare și piper. Se amestecă și e gata sosul pentru legume sau chipsuri tortilla. Poftă bună!

Alte retete

Orez cu turmeric și kale
Piure cu broccoli - varianta rapidă și dietetică
Harissa - Sosul picant tunisian