Cum să faci cel mai bun îngrășământ natural pentru plantele tale

Plantele zvelte, frumoase și legumele gustoase ajung așa atunci când sunt îngrijite cu atenție. Indiferent dacă vrei să culegi legume savuroase din grădină sau din ghivecele din balcon, o cale către un astfel de rezultat este prin folosirea unui îngrășământ natural. Îți propunem câteva metode învățate de la Bunica cu ajutorul cărora plantele tale vor crește în voie, iar roadele lor vor da rețetelor tale un gust aparte.

Îngrășământ din resturi alimentare

730x410-cum-sa-faci-ingrasamant-natural2

Una dintre cele mai cunoscute metode de a face îngrășământ natural pentru plante este prin lăsarea resturilor alimentare la fermentat. Acestă modalitate necesită un timp îndelungat și este mai ușor de făcut la curte. Totuși, nu poți folosi orice fel de resturi alimentare (carnea, de exemplu). Într-un container special aruncă resturi precum:
  • coji de banane;
  • coji de cartofi, de morcovi;
  • alte resturi de legume și fructe;
  • coji de ouă;
  • zaț de cafea;
  • lemne putrezite;
  • frunze uscate;
Lasă-le la macerat, udă-le și amestecă-le periodic. Acest proces necesită mult timp, de aceea este nevoie să îl pregătești cu cel puțin un an înainte. Trebuie acoperit, dar lasă-i și câteva găuri de aerisire pentru a se păstra umiditatea la interior.

Îngrășământ pentru ghivece

730x410-cum-sa-faci-ingrasamant-natural3 Este mai dificil să pui în ghivece îngrășământul obținut pentru grădină, pentru spații mari. O alternativă foarte bună și hrănitoare pentru plantele tale este să folosești două ingrediente pe care le găsești zilnic la tine acasă: zațul de cafea și cojile de ouă. Lasă zațul de cafea la uscat, zdrobește într-un pistil cojile de ouă și amestecă-le împreună. Acest îngrășământ îl poți pune la baza plantelor o dată la două luni.

Îngrășământ rapid

730x410-cum-sa-faci-ingrasamant-natural4 Natura îți pune mereu la dispoziție tot ce îți trebuie. Tocmai pentru că este primăvară, sezonul urzicilor, îți propunem o modalitate de a face îngrășământ din aceste plante. Pe lângă faptul că sunt extrem de delicioase și sunt ingredientul principal din multe feluri de mâncare primăvăratice, urzicile sunt un bun ajutor și la grădinărit. Dacă nu ai pus deoparte resturi alimentare încă din toamnă, o soluție rapidă pentru a face îngrășământ sunt urzicile. Acestea conțin mult fier, așa că ai grijă să nu le folosești pentru plantele sensibile la fier cum sunt roșiile sau trandafirii. Pentru a face îngrășământ din urzici, mărunțește urzica prospătă, pune-o într-un recipient și acoper-o cu apă. Nu umple vasul complet pentru că urzica va face spumă în timpul fermentării și va da pe afară. Lasă amestecul așa timp de trei săptămâni. Fie îl acoperi, însă la final va mirosi neplăcut, fie îl lași fără capac, dar în acest caz este necesar să amesteci totul la două zile. După ce s-au scurs cele trei săptămâni, strecoară amestecul. Lichidul obținut trebuie diluat, iar acesta va reprezenta îngrășământul pentru plante. 1 litru din această zeamă de urzici trebuie diluat în 10 litri de apă pentru ca plantele să nu fie afectate de concentrația mare a lichidului obținut din urzici. Care dintre metode este adecvată plantelor tale? Încearcă acum una dintre ele!

Alte articole

Crește-ți propriile ierburi aromate în balcon
Plante rezistente pe timp de iarnă
5 pași pentru a amenaja o grădină de vis