5 pași pentru a amenaja o grădină de vis

Când vrei să te deconectezi de toate, natura e refugiul în care te liniștești și te reîncarci. Dar dacă ai aduce acel loc mai aproape de tine? Când stai la casă și ai și curte, sunt multe modalități prin care o poți amenaja astfel încât să o transformi în spațiul tău de recreere. Deși există multe stiluri în care îți poți amenaja grădina, sunt câteva lucruri esențiale de care este bine să ții cont atunci când vrei să îți transformi curtea într-o oază de liniște și relaxare.

1. Dimensiunea

Ia în considerare dimensiunea curții tale, orientarea cardinală a acesteia, vegetația existentă și solul. În funcție de ele vei putea alege mai departe ce tip de plante sunt adecvate și ce stil vrei să adopți.

2. Stilul

Alege un stil pe care vrei să îl urmezi în amenajarea grădinii și decoreaz-o într-un mod inovativ: plantează flori în bușteni de copaci, în cauciucuri sau în încălțămintea pe care nu o mai folosești. În funcție de maniera asupra căreia decizi să rămâi, vei avea de îmbinat mobilierul de grădină cu diferite tipuri de plante: specii de flori, copaci, arbuști. Aleile pavate, micile iazuri sau etajerele au farmecul lor într-un peisaj plin de verdeață. Dintre cele mai cunoscute și îndrăgite stiluri de grădini sunt:
  • gărdinile englezești cu aerul lor romantic și trandafiri cât vezi cu ochii;
  • grădinile franțuzești perfect aranjate, cu gard viu și arbuști aflați în ordine și simetrie desăvârșite;
  • grădinile mediteraneene puternic parfumate de aroma mirodeniilor, cu aspect primitor, în culori calde, cu elemente din piatră și cărămidă;
  • grădinile rustice cu aspectul autentic, simplu și mobilier predominant din lemn, cu decorațiuni tradiționale.

3. Pământul

Odată ce știi care este punctul în care vrei să ajungi, poți începe lucrul. Îngrijește și fertilizează pământul corespunzător pentru ca plantele tale să aibă un sol roditor în care să se dezvolte în voie. Asigură-te că vei oferi grădinii tale hrană suficientă și de calitate. Poți face singur îngrășământ natural din resturi alimentare.

4. Tipul de plante

Gândește-te dinainte cu ce specii de plante vrei să îți înfrumusețezi grădina. Ține cont de culorile, de înălțimea lor și de nevoile nutritive înainte de a le planta. Acestea contribuie semnificativ la atmosfera creată în spațiul tău verde. Totodată, ia seama la adâncimea la care le plantezi pentru că acest lucru influențează dezvoltarea lor.

5. Sezonul

De asemenea, este important să alegi vegetația în funcție de sezon, dar să ții cont și de climatul țării în care te afli. Unele plante vor rezista întregul an, altele doar în anumite anotimpuri. Dacă vrei să te bucuri mereu de o oază verde, stabilește ce plante vei pune pentru termen lung și care sunt sezoniere și necesită plantarea altora la câteva luni. Ți-ar plăcea să ai un loc feeric în curtea casei tale? Acum știi de unde să începi.

Alte articole

Crește-ți propriile ierburi aromate în balcon
Plante rezistente pe timp de iarnă
Cum să faci cel mai bun îngrășământ natural pentru plantele tale