9 tipuri de aluat pentru rețete reușite

Pregătirea aluatului este o parte importantă în prepararea unei rețete. Deși poate părea că aluatul este același, micile deosebiri îl fac să capete diferite texturi și devine baza unei rețete desăvârșite. Așadar, iată 9 moduri în care poți face un aluat, în funcție de preparatul pe care îl pregătești.

Tăiței de casă

  Probabil cel mai simplu aluat este cel pentru tăiței cu ou și făină. În funcție de cantitatea pe care vrei să o pregătești, pune la fiecare 100g de făină de grâu, un ou și un praf de sare. Frământă bine până obții un aluat neted, omogen, mult mai dens decât aluatul pentru pâine. Acoperă aluatul în folie alimentară și lasă-l să de odihnească pentru 30 de minute. Acoperă masa de lucru cu făină și întinde aluatul cu sucitorul până obții o foaie cât mai subțire și uniformă. Dacă aluatul este prea mult și nu încape pe masă, taie-l în două, în trei sau în patru. Acoperă bucățile pe care le vei lucra mai târziu în folie alimentară, ca să nu se usuce. După ce ai întins aluatul bine, înfăinează-l pentru a nu fi lipicios. Taie foaia în fâșii groase de aproximativ 5-7cm, apoi suprapune-le. Cu o mână presează foile de aluat, iar cu cealaltă taie razant pe lângă degete tăiței subțiri. Împrăștie tăițeii pe o foaie de copt și lasă-i la uscat. Astfel ai tăiței delicioși numai buni de pus în ciorbă ori de câte ori ai nevoie.

Aluat pentru plăcintă

Există mai multe tipuri de plăcinte (la tigaie, în cuptor, plăcinte cu aluat fraged, plăcinte fără drojdie sau de post), Bunica îți propune un aluat de plăcinte moldovenești, cu foi, la cuptor. Într-un castron încăpător, dizolvă 50g de drojdie uscată în 450ml de apă călduță, apoi amestecă cu 2 lingurițe de zahăr pudră și un praf de făină. Lasă deoparte 10 minute compoziția pentru ca drojdia să se activeze. Între timp, pe masa de lucru, amestecă 1kg de făină cu o linguriță de sare. Fă o gropiță în mijloc și pune acolo 150ml ulei Untdelemn de la Bunica Îmbogățit cu Vitamina D, 2 ouă la temperatura camerei și drojdia dizolvată. Frământă aluatul până se omogenizează ingredientele, apoi pudrează-l cu făină și mai frământă încă 15 minute. Lasă-l la crescut timp de o oră într-un loc călduț. Împarte aluatul în două și pregătește mai departe plăcinta cu umplutura ta preferată.

Aluat pentru cozonac

Ca să pregătești un cozonac aromat și pufos de sărbători îmbină făina de grâu, drojdia și laptele și nu vei da greș. Mai întâi, pregătește o maia dintr-o lingură de făină, 50g drojdie și 100ml de lapte călduț. Amestecă bine, acoperă vasul cu maiaua și pune-l deoparte într-un loc călduț. Deoparte, freacă 4 gălbenușuri cu 250g de zahăr. Încălzește 400ml de lapte și adaugă-l peste gălbenușuri. Amestecă până când zahărul s-a topit și nu se mai simte. Acum adaugă o lingură de esență de rom, coaja de la o lămâie, coaja de la o portocală și un praf de sare. Într-un castron încăpător pune 1 kg făină, fă o gropiță în mijloc și adaugă acolo maiaua împreună cu laptele pregătit anterior. Topește 100g de unt și încorporează-l în compoziția pentru aluat. Amestecă totul și frământă bine pentru minim 30 de minute. Acoperă vasul cu un prosop textil curat și lasă aluatul să crească o oră sau până când își dublează volumul, la loc călduț, ferit de curent. Între timp, pregătește compoziția pentru cozonac și asamblează totul după ce aluatul și-a dublat cantitatea.

Aluat fraged pentru tartă sau cornulețe

Duci dorul cornulețelor fragede învelite în zahăr pudră? Dar ce spui de o tartă cu aluat crocant și umplutură aromată de ciuperci? Pregătește rapid următorul aluat și savurează-le pe amândouă! Amestecă într-un castron 500g făină de grâu, 200g unt (sau untură dacă vrei să obții un aluat foarte fraged), un praf de sare și un ou și frământă până se omogenizează bine ingredientele. Aranjează aluatul obținut într-o bilă, învelește-l în folie alimentară și lasă-l la frigider 30 de minute. După ce s-a odihnit la frigider întinde aluatul pe masa de lucru și fie îl aranjezi în forma de tartă, fie îl tai în formă de triunghiuri pentru cornulețe. Este alegerea ta cum vrei să te răsfeți!

Aluat pentru pizza

Renunță la comezile în oraș pentru că Bunica îți propune să faci chiar tu pizza, iar punctul de plecare este un aluat clasic de pizza, cu făină de grâu și drojdie uscată. Pune într-un bol încăpător 800g făină de grâu, 2 lingurițe și jumătate de drojdie uscată, 2 lingurițe și jumătate cu sare, 2 linguri și jumătate cu ulei Untdelemn de la Bunica Îmbogățit cu Vitamina D și 450ml apă. Amestecă toate ingredientele până se omogenizează, apoi frământă aluatul 20-30 de minute și lasă-l la crescut 30-60 de minute. După ce a devenit pufos și fraged, împarte aluatul în două, unge 2 tăvi rotunde cu ulei, întinde aluatul și adaugă ingredientele tale preferate de pizza.

Aluat pentru clătite

Ce spui de clătite fără zahăr, pe care să le faci la fel de repede pe cât le vei mânca? Astăzi bunica îți propune rețeta de clătite americane, un pic mai grosuțe și mai pufoase decât cele clasice. Pune în blender o banană bine coaptă, un ou, 200ml lapte sau iaurt. Mixează, pune compoziția într-un castron, apoi adaugă 5 linguri de făină de grâu și 5g de praf de copt. Dacă dorești să fie mai dulci, mai adaugă o banană în compoziție. Amestecă până la omogenizare, pune puțin ulei la încins în tigaie, apoi cu o lingură ia din compoziție și pregătește clătite mici și pufoase. Când sunt gata, servește-le cu o linguriță de dulceață, ciocolată fină sau chiar goale.

Aluat pentru chifle pufoase

Acum poți să obții cifle pufoase, făcute cu făină de grâu și drojdie uscată chiar la tine acasă. Pentru 4 chifle gustoase și bine crescute ai nevoie de 75ml apă, 25ml de lapte, o linguriță de sare, un ou, 15g de ulei Untdelemn de la Bunica Îmbogățit cu Vitamina D, o lingură de zahăr, 225g făină de grâu și o linguriță și jumătate de drojdie uscată. Amestecă mai întâi ingredientele uscate, apoi adaugă-le și încorporează-le pe cele umede până obții o compoziție omogenă. Lasă aluatul la crescut timp de 30 de minute, apoi împarte-l în 4, dă-i o formă rotundă, așază-l în tava tapetată cu hârtie de copt și unsă cu puțin ulei. Acoperă chiflele cu un prosop curat și uscat și mai lasă-le să crească puțin înainte de a le băga în cuptor. Presară o ploaie de semințe de susan. În 30 de minute, chiflele sunt aurii și gata să fie savurate. Verifică-le cu o scobitoare pentru a vedea dacă s-au copt la interior.

Aluat pentru pâine

aluat-paine Îți propunem o rețetă de pâine cu făină integrală și drojdie uscată. Într-un castron încăpător amestecă 900g de fâină integrală, 2 lingurițe de drojdie uscată, 3 lingurițe de sare, o lingură și jumătate de zahăr și 150g de miez de nucă. Îmbină cu o lingură toate aceste ingrediente, apoi adaugă treptat 500ml de apă, 2 linguri de ulei Untdelemn de la Bunica Îmbogățit cu Vitamina D și începe să frămânți. Dacă aluatul este prea tare, mai adaugă apă, iar dacă este prea moale, echilibrează compoziția adăugând făină atât cât este nevoie. Frământă bine timp de 10-15 minute, apoi lasă aluatul la crescut 30-60 de minute. Pune aluatul într-o tavă de pâine și lasă-l la crescut în tavă pentru 30 de minute, acoperă aluatul cu un șervet sau prosop curat. Dă pâinea la cuptor la 180°C pentru aproximativ 45 de minute. Verifică dacă pâinea s-a copt bine cu ajutorul unei scobitori mai lungi. Bucură-te de o pâine caldă făcută la tine în casă!

Aluat de brioșe

aluat-briose Există mai multe tipuri de brioșe, iar rețetele lor sunt diferite. Bunica îți propune o rețetă de aluat de brioșe cu drojdie. Amestecă mai întâi ingredientele uscate: 650g făină de grâu, 1 linguriță și jumătate de drojdie uscată, 80g zahăr brun, 2 lingurițe de sare și 170g ciocolată neagră tocată sau fulgi de ciocolată. Într-un alt bol, amestecă ingredientele umede: 120ml lapte, 6 ouă și 230ml ulei Untdelemn de la Bunica Îmbogățit cu Vitamina D. Îmbină cele două compoziții și amestecă până la omogenizare. Tapetează tava de brioșe cu hârtie de copt pentru brioșe, toarnă aluatul în forme și pune-le în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 30 de minute.

Alte retete

Pregătește propriile mixuri pentru ceaiuri
Cum să îndepărtezi ușor arsurile de pe oale?
5 trucuri pentru o friptură fragedă