Pregătește propriile mixuri pentru ceaiuri

 

Știai că: în fiecare zi, în lume, se consumă mai mult de trei miliarde de cești de ceai? Ceaiul este a doua cea mai consumată băutură din lume, după apă.

Probabil că îți amintești și tu cu drag de gustul micului dejun pe care ți-l pregătea bunica atunci când erai copil: felii de pâine prăjită cu unt și dulceață și nelipsitul ceai. Mirosul și gustul sunt stimuli extrem de importanți care ne pot declanșa chiar și amintiri vechi de zeci de ani.

Îți prezentăm mai jos câteva idei de mixuri de ceai pe care le poți pregăti acasă:

Ceai mix din echinacea, nucșoară, fenicul și scorțișoară

Vei regăsi în acest ceai denumit “Inspirație budistă”, un cocktail de echinacea și condimente aromate. Mai poate conține următoarele ingrediente: tescovină de mere, chipsuri de banană, bucăți de sfeclă sau șofrănel. Pregătește-ți o cană din acest ceai și fii Zen în orice moment al zilei!

Ceai mix de mentă, coriandru, portocală și urzică

Ceaiul denumit “Porția de bine” este un adevărat tonic pentru organism. Punctul forte este coriandrul, care susține o digestie sănătoasă. Alte ingrediente adăugate mai pot fi: bucățele de măr, scorțișoară, ghimbir sau cuișoare. Lasă grijile deoparte și pentru câteva momente, savurează o “ceașcă de bine”.

Ceai mix de sunătoare, urzică și ginkgo biloba

“Fântâna Tinereții”, așa cum se numește acest ceai, are efecte antiinflamatoare și diuretice datorită proprietăților urzicii. Sunătoarea te eliberează de stres și ajută la destindere iar ginkgo biloba ajută memoria și concentrarea. Mai poți adăuga: frunze de mur, vâsc, iarbă de lămâie, petale de albăstrele sau flori de șofrănel. Ai grijă să-ți păstrezi mereu corpul și mintea tinere!

Ceai mix de hibiscus, mentă și măceșe

Datorită ingredientelor, ceaiul denumit “Belșug de vitamine” va avea în mod natural o culoare de un roșu intens. Poți încerca să mai pui în el și: bucăți de măr, coajă de portocală, anason, fenicul, roiniță, frunze de zmeur, petale de trandafir sau frunze de gălbenele. Sistemul tău imunitar îți va mulțumi după o cană din acest ceai.

Ceai antigripal

Dacă tot se apropie sezonul rece, îți recomandăm un ceai care să te ferească de răceli, viroze și inflamații ale căilor respiratorii superioare. Pentru un astfel de ceai, poți combina următoarele plante: soc, salcie, trifoi, urzică, salcâm și coacăz negru. Ține virușii departe de tine!

Ceai antistres

Pentru că stresul nu prea mai iartă pe nimeni în ziua de astăzi, încercăm să-l ținem departe cum putem. Combină următoarele plante pentru a combate stările de oboseală, agitația nervoasă sau insomniile: sunătoare, mușețel, soc, mentă, cimbrișor, păducel, talpa-gâștei, ciuboțica-cucului, gentiana, măceș, cătină albă și coriandru.

Ceai pentru circulația bună a sângelui

Circulația sângelui tonifică pereții vaselor capilare și normalizează permeabilitatea capilară asigurând o bună oxigenare a celulelor. Poți consuma acest ceai dacă ai probleme ale venelor, arterelor, picioare grele sau o circulație sanguină mai puțin bună. Mixul de plante este format din: sulfină, măceș, păducel, salvie, urzică, mesteacăn, vâsc și trei-frați-pătați.

Ceai antifumat

Ca să te lași de fumat, în primul rând ai nevoie de voință. Acest ceai te va ajuta în vitaminizarea și remineralizarea organismului. Poți ține o cură cu acest ceai, însoțită de o alimentație sănătoasă și odihnă. Mai poate fi utilizat și pentru: stări de neliniște, astenie fizică sau intelectuală, amețeli, tuse, migrene sau tulburări digestive. Ingredientele folosite sunt: pedicuță, sunătoare, cătină albă, leurdă, obligeană, busuiocul-cerbilor și salvie.

Ceai – somn ușor

Dacă vrei să dormi cum dormeai când erai copil, în patul bunicii, îți recomandăm o cană din acest ceai înainte de a merge la somn. Ingrediente: valeriană, tei, mentă, sunătoare, mușețel și păducel. Are o acțiune calmantă, care îți va induce pe cale naturală starea de somn, fără a produce dependență. În general, toate mixurile prezentate mai sus se prepară respectând următoarele proporții – 2 lingurițe la 250 ml de apă fierbinte. Ca niște sfaturi de avut în vedere atunci când prepari un ceai cu mix plante, amintim:
  • După ce ai pus mixul de plante în apa fierbinte, acoperă cana cu o farfurioară, lasă la infuzat până la 10 minute, apoi strecoară.
  • Dacă preferi să savurezi o cană de ceai mai dulce, Bunica te sfătuiește să înlocuiești zahărul cu miere de albine. Atenție, totuși – mierea de albine nu se adaugă atât timp cât apa (ceaiul) este încă fierbinte.
  • La aceste tipuri de ceai poți să mai adaugi și o feliuță de lămâie. Aceasta va da ceaiului o aromă deosebită.
Pe lângă faptul că o cană de ceai este foarte ușor de pregătit, aceasta are și multe beneficii pentru sănătatea ta. Dacă nici Bunica nu știe ce e bine pentru tine, atunci cine? Spune-ne în comentarii tu ce mixuri de ceaiuri folosești.

Alte articole

Cum să îndepărtezi ușor arsurile de pe oale?
9 tipuri de aluat pentru rețete reușite
5 trucuri pentru o friptură fragedă