7 trucuri pentru o casă primitoare

Nicăieri nu-i mai bine ca acasă. Cu toții cunoaștem această vorbă care a supraviețuit din vremuri străbune. Pentru o casă mai primitoare, care să-ți ofere o stare de bine, poți folosi câteva trucuri și detalii simple care au un efect major asupra aspectului unei camere.  

Aruncă lucrurile pe care nu le mai folosești

Primul pas înainte să adaugi, să modifici sau să rearanjezi lucrurile prin casă este sfânt: mai întâi fă spațiu. Da! Cu siguranță nu ești singura persoană care a adunat de-a lungul timpului o mulțime de lucruri care nu-ți mai folosesc la momentul actual. Pot fi obiecte de bucătărie, o tigaie veche care ocupă spațiu inutil, o pătură uitată în dulap, ligheane, lenjerii, haine vechi și care acum nu-ți mai vin sau nu mai sunt la modă, obiecte de mobilier, electronice și lista poate continua. Nu trebuie să aștepți să vină curățenia de primăvară sau de toamnă pentru a arunca lucrurile de care nu mai ai nevoie. Fă loc pentru ceea ce folosești zi de zi, sau fă spațiu pentru a aerisi camera și rearanja lucrurile. Regula e simplă: Nu ai mai folosit acel obiect de mai bine de un an? Atunci e timpul să scapi de el.  

Creează soluții de depozitare

Acum că ai aruncat, donat sau vândut - în funcție de situație - lucrurile de care nu mai ai nevoie, este momentul să vedem cu ce ai rămas și cum poți organiza obiectele din casa ta pentru a nu te „împiedica” de ele - la propriu și la figurat. Spațiile de depozitare te pot ajuta foarte mult. Sunt o mulțime de idei practice de depozitare, soluții ieftine și foarte cochete de cutii și dulapuri unde poți să organizezi orice ai nevoie:
  • obiecte sanitare și de îngrijire;
  • prosoape și lenjerii;
  • obiecte de bucătărie;
  • scule și unelte;
  • încălțăminte;
  • și multe altele.
Chiar tu poți să faci cutii handmade din carton și material sau acoperit cu hârtie, din plastic sau din lemn în ce culori dorești pentru a se potrivi armonios în tonurile camerei. Poți să reutilizezi obiectele vechi din casă, pe care nu le mai folosești - cum ar fi cutia de carton de la mașina de spălat sau ce lucruri mai ai strânse și hainele vechi, dar cu modele și broderii interesante și să confecționezi cutii de depozitare sau alte decorațiuni pentru casă și grădină.  

Reorganizează și luminează camera

De cele mai multe ori simțim că vrem sa facem o modificare în casă pentru a „arăta altfel”. Poți găsi ușor o serie de idei de amenajare, dar cel mai simplu mod este să-ți rearanjezi mobila și obiectele din cameră. Nu e cazul sa renovezi acum! Nu bloca ferestrele și lasă lumina naturală să intre în cameră. O casă luminoasă pare a fi mult mai spațioasă. Luminozitatea camerei este influențată și de culoarea varului, a mobilierului, dar și a perdelei. În zilele de iarnă și toamnă, atunci când ziua este mai scurtă, optează pentru instalații și ghirlande cu luminițe.  

Decorează casa cu odorizante pentru a crea o atmosferă plăcută

Dacă tot mai cauți idei și te întrebi cum să îți faci casa mai primitoare, încearcă să folosești lumânări parfumate, bețișoare parfumate sau odorizante de cameră. Lumânările de baie sau de cameră pot învălui toată casa în arome plăcute de vară, sau iarnă. Cu toții asociem aromele de citrice și scorțișoara cu iarna sau sărbătoarea Crăciunului, și știm cât de plăcute sunt. Pe de altă parte, aromele fresh, de mare și puțin fructate sunt asociate cu zilele călduroase de vară, care ne oferă o stare de bine și ne duc cu gândul la vacanță. Nu degeaba se spune că simțurile noastre ne pot determina starea de spirit. Note delicate de parfum ne pot liniști, sau ne pot energiza, în funcție de aromă.

Alege un covor moale

Dacă tot vorbim de simțuri, un alt truc pentru o casă primitoare și plăcută ar fi investiția într-un covor moale, sau o pardoseală plăcută la atingere. Dacă ești o persoană care stă în picioarele goale, atunci alege un covor pufos și moale care să-ți mângâie pașii de fiecare dată când calci pe el. O altă soluție ar fi să confecționezi covoare handmade din diverse materiale sau din lână merino gigant, care a fost mult timp la modă și care poate fi ușor de croșetat cu mâna. Pe internet sunt multe video-uri care te învață cum să împletești cu mâinile lâna gigant.

Creează-ți un spațiu personal

Fie că e într-un colț în dormitor, pe balcon, sau pe canapea în sufragerie, creează-ți un spațiu unde te simți bine și poți să petreci timp cu tine. Acolo vei avea liniște și o stare de bine, pentru că este un loc doar al tău. Poate fi decorat așa cum îți dorești, să ai un covor moale, o canapea confortabilă, sau o lumină plăcută pentru citit.  

Armonizează apartamentul cu muzică

Atunci când lucrezi în casă, faci treburi casnice, sau citești, poți să pornești muzica în surdină sau să asculți sunete care redau zgomote naturale - ape curgătoare, foc în sobă, foșnetul frunzelor din pădure, ciripitul păsărilor, ploi de vară sau multe altele. Timpul trece mult mai repede, și tu poți să te energizezi cu o melodie ritmată sau clasică, în funcție de dorințe și preferințe, pentru a te simți mai bine, fără să ți se pară plictisitoare activitatea în sine.

Alte articole

Idei de cadouri DIY
Locuri mai puțin cunoscute de pe litoralul românesc
5 locuri secrete din țară, la mare altitudine