Idei de cadouri DIY

În perioada sărbătorile de iarnă ne amintim ce minunat e să dăruiești. Cu toții încercăm să oferim cât mai mult din ceea ce avem celor dragi, fie că este vorba de preparate tradiționale, cadouri sau amintiri create împreună. În special în perioada sărbătorilor, simțim că familia și prietenii merită tot ce e mai bun, însă același lucru îl putem spune și despre mediul înconjurător. De aceea, Bunica alege să dăruiască familiei sale, dar și naturii, oferind cadouri personalizate, sustenabile, realizate din materiale prietenoase cu mediul sau din lucruri pe care le are la îndemână în casă.

  1. Prosopul de bucătărie festiv. Dintr-un prosop de bucătărie alb sau vopsit într-o culoare simplă, Bunica reușește să picteze diverse forme festive cu ajutorul formelor de turtă dulce, înmuiate în vopsea textilă. Ea alege vopseluri textile non-toxice sau vopsea realizată din plante.
  2. Hăinuță pentru sticla de vin. Bunica are o mulțime de pulovere pe care nu le mai poartă, însă de sărbători le găsește cea mai bună întrebuințare: mânecile puloverelor devin îmbrăcăminte de sezon pentru sticle. Din puloverele vechi, taie mânecile, le coase, le adaugă panglici colorate și își îmbracă sticlele în ținuta de sezon. Fie că alege să ofere cadou sticlele sau le așază pe masă, ca decorațiuni, hăinuța va surprinde pe toată lumea.
  3. Calendar Advent pentru cei mici. Nepoții Bunicii sunt nerăbdători să-și afle cadourile încă de la începutul lunii decembrie. Pentru a le astâmpăra curiozitatea, Bunica le oferă celor mici un prilej în plus de bucurie și un motiv de a uita de cadourile pe care urmează să le primească în ziua de Crăciun. Calendarele Advent sunt cea mai bună idee de a strecura cadouri mici în fiecare zi a lunii decembrie până la ziua cea mare. Pentru a confecționa calendarul, Bunica are nevoie de 24 de tuburi de hârtie igienică, pe care le atârnă de o sfoară sau le lipește de o bucată de carton pătrată, le îndoaie capetele pentru a forma cutiuțe în care sunt depozitate cadourile mici sau bomboanele și le decorează cu panglici, materiale textile sau le pictează.
  4. Potpourri din elemente naturale. Parfumul Crăciunului este incomparabil. Cu toții știm că dacă iarna ar avea o aromă proprie, ar fi cea de scorțișoară, portocale și brad. Iar pentru a recrea atmosfera de sărbătoare, Bunica le oferă prietenilor potpourri-uri făcute în casă. Într-un borcan curat, ea presară ace de brad sau adaugă ramuri mici de brad, felii de portocală sau mere uscate, merișoare deshidratate și batoane de scorțișoară.
  5. Hârtie de ambalat prietenoasă cu mediul. Când vine vorba de ambalat cutii voluminoase, cărți sau pachete cu formă regulată, Bunica optează mereu pentru hârtia kraft natur sau pentru pagini de ziare și cărți vechi pentru cadourile de dimensiuni mici. Față de hârtia de ambalat viu colorată, care conține plastic, hârtia kraft și paginile cărților sunt mai puțin aspectuoase, dar mult mai prietenoase cu mediul. Bunica le decorează cu panglici, sfoară, ramuri de brad, felii de portocală deshidratată sau globuri mici.

De sărbători, atunci când oferim celor dragi, putem oferi și naturii. De fiecare dată când ne gândim la idei de cadouri, putem lua în considerare și alternativele prietenoase cu mediul, atât din punct de vedere al conținutului, cât și din cel al ambalajului.

Alte articole

Locuri mai puțin cunoscute de pe litoralul românesc
5 locuri secrete din țară, la mare altitudine
Plante aromatice pentru apartament