Cufărul bunicii

Articole, rețete, sfaturi și ghiduri.

Cufarul bunicii Înapoi la toate articolele

Lumânări handmade pentru o stare hygge

Știi ce este hygge? Este un cuvânt care a devenit celebru în ultimii ani, mai ales că a fost desemnat cuvântul anului 2016. Acest cuvânt este de origine daneză și norvegiană si sugerează sentimentul de confortabil, prietenos. Acel sentiment plăcut pe care îl simți când afară plouă, iar tu te cuibărești într-un fotoliu moale, te învelești cu o pătură pufoasă și savurezi un ceai călduț împreună cu o prăjitură de ciocolată.

Sună bine, nu? Ei bine, nimic nu este mai ”hygge” decât mai multe lumânări care emană un parfum plăcut în toată casa. Și pentru că ne dorim să contribuim la starea ta de bine, am pregătit pentru tine un articol despre cum să faci singură lumânări parfumate.

1Ce tip de ceară trebuie să alegi?

Ceara este baza unei lumânări. Înainte să pornești în călătoria realizării lumânărilor ar trebui să știi că există trei tipuri principale de ceară:

 • ceară pe bază de parafină – este un ingredient tradițional atunci când vine vorba de realizarea lumânărilor și este folosit din cele mai vechi timpuri;
 • ceară de soia – acest tip de ceară a devenit foarte popular în ultimii ani și este făcută în principal din ulei de soia;
 • ceară de albine – este cel mai vechi ingredient de făcut lumânări, are o culoare gălbuie și un miros propriu. Marele dezavantaj al acestui tip de ceară este faptul că nu poți adăuga uleiuri esențiale pentru parfumarea lumânării.

În orice caz, rețeta Bunicii de lumânare handmade este pe bază de ceară de soia.

2Care sunt ingredientele de care ai nevoie să faci o lumânare handmade?
 • un pachet de ceară de soia (găsești în magazinele online la o simplă căutare);
 • câteva fitile și câteva capse de metal pentru fitile (găsești în magazinele online la o simplă căutare);
 • o sticluță din uleiul tău esențial preferat;
 • o spatulă din silicon;
 • o oală mare și o oală mai mică care să încapă în oala mare;
 • un recipient în care să torni lumânarea;
 • un termometru;
 • două creioane, două bețișoare chinezești sau două bețișoare de frigărui.
3În 7 pași obții o lumânare parfumată

Pasul 1: pregătește masa de lucru.
Înainte să te apuci să faci lumânări, asigură-te că masa pe care vei lucra este curată. Ca să o protejezi o poți acoperi cu prosoape de bucătărie sau ziare. Pune în dulap lucrurile pe care ar putea să cadă ceara.

Pasul 2: măsoară cantitatea de ceară de care ai nevoie ca să faci prima ta lumânare.
Deja te poți apuca de treabă, iar primul pas este să măsori cantitatea de ceară de care vei avea nevoie. De exemplu, dacă vrei să faci lumânare într-un bol, trebuie să folosești ceară netopită de două ori cât încape în acel bol. De atâta ceară vei avea nevoie.
Pasul 3: topește ceara.
Practic topim ceara prin bain-marie. Astfel: pune ceara în oala mai mică, iar în oala mai mare pune apa astfel încât să cuprindă de două-trei degete oala mică. Băgăm oala mai mică în oala mai mare și punem pe foc timp de 10-15 minute. În tot acest timp amestecăm cu grijă folosindu-ne de spatulă.

Pasul 4: adaugă un parfum de neuitat lumânării tale.
Acesta este un pas opțional, dar pentru o experiență de neuitat Bunica îți recomandă să nu sari peste această etapă. Ce trebuie să faci ca să obții o lumânare parfumată? În momentul în care ceara s-a topit poți adăuga uleiurile esențiale preferate. Pur și simplu le pui cu grijă conform instrucțiunilor de pe pachetul de ceară și le amesteci domol, câteva secunde, asfel încât să se încorporeze cu ceara.

Pentru alegerea parfumului pe care îl va avea lumânarea ta, Bunica îți dă acest sfat: alege parfumul în funcție de anotimp. Astfel:

 • pentru toamnă alege un parfum dulce de dovleac, mosc, iasomie, santal;
 • iarna cele mai potrivite arome sunt cele de portocală, lămâie, vanilie, scorțișoară, brad sau pin;
 • primăvara merge o lumânare cu parfum de liliac, violete sau bujor;
 • parfumul de trandafiri, piersic, fructe de pădure sau flori de portocal merg de minune vara.

Pasul 5: pune fitilul și lumânarea ta este aproape gata.
Fitilul trebuie să stea lipit pe fundul recipientului în care vrei să pui lumânarea. Poți să îl pui puțin în ceara topită apoi să îl aplici pe fundul recipientului și să îl presezi ușor până se fixează. O altă alternativă este să fixezi fitilul cu lipici. Totuși, în ambele cazuri, vei avea nevoie de o capsă de metal în care să prinzi fitilul.

Pasul 6: toarnă ceara în recipientul ales de tine.
Lasă ceara să se răcească pentru câteva minute, până când ajunge la temperatura de 140°C. Toarnă încet ceara în recipientul tău și ține fitilul cu o mână. Păstrează o cantitate mică de ceară pentru mai târziu.

Pasul 7: fixează fitilul.
Ca să previi fitilul să se scufunde în ceară, ia cele două bețisoare/creioane și pune-le deasupra recipieptului în care ai turnat lumânarea. Poziționează-le astfel încât fitilul să fie pus între cele două bețișoare.
Lasă ceara să se așeze pentru câteva ore.

Pasul 8: pune ceara rămasă.
Adaugă restul de ceară rămasă și lasă lumânarea să se întărească. În cele din urmă, scurtează fitilul astfel încât să fie cu 1-2 cm deasupra marginii recipientului tău.
Lasă lumânarea să se usuce și după 1-2 zile te poți bucura din plin de această creație făcută de mâinile tale.

Înainte să te apuci să faci lumânarea ta preferată citește și aceste sfaturi pregătite de Bunica cea creativă:

 • Adaugă flori sau petale de flori uscate în lumanarea ta (lavandă, trandafiri, etc.).
 • Dacă vrei o lumânare pigmentată te poți folosi de creioanele colorate. Adaugă mina de la creioanele colorate atunci când pui ceara la topit.
 • Dacă recipientul în care torni lumânarea este mai larg poți folosi chiar și 2-3 fitile.
 • Reciclează lumânările vechi din casa, scoate ceara din recipiente și pune-o la topit atunci când faci lumânări noi.
 • Fii creativ atunci când alegi recipientele în care faci lumânările. De exemplu, poți recicla borcane de sticlă, căni sau cești vintage, cutii de metal în care a fost ceai.
 • Decorează recipientele în care ai turnat ceara. Poți pune sfoară de bumbac, bețișoare de scorțișoară sau chiar felii de portocală uscată pe care le prinzi cu sfoară.

Articole similare: