5 trucuri pentru o friptură fragedă

Vrei să gătești o masă copioasă pentru cei dragi cu preparate care se topesc în gură? Iată câteva trucuri simplu de realizat ca să obții o friptură fragedă.

Frăgezirea cărnii cu ciocănelul

Pentru feluri de mâncare precum șnițele sau grătar de porc sau vită, poți alege să frăgezești carnea rapid cu un ciocan special.

Taie carnea în felii subțiri, apoi bate fiecare felie cu partea aspră a ciocanului pentru a frăgezi fibrele dure. Această metodă se potrivește de minune pentru antricot de vită, mușchi de porc, pulpe sau alt tip de carne cu tendoane sau cartilaje.

Sarea Kosher frăgezește carnea

Sarea Kosher este cunoscută de bucătari pentru proprietățile ei speciale în frăgezirea mâncărurilor. Poți folosi și sare de mare sau sare grunjoasă. Această metodă se potrivește tuturor tipurilor de carne, cum ar fi pasăre, vită, porc sau chiar pește.

Taie carnea după preferințe, apoi, cu sarea Kosher, freacă timp de câteva secunde fiecare bucată de carne. Las-o timp de câteva minute, apoi scutură sarea și pune carnea pe grătar. Dacă nu preferi grătar, va ieși la fel de delicioasă și suculentă, chiar și la cuptor.

Marinadă (baiț)

Marinada este un sos aromat în care lași carnea timp de câteva ore pentru a deveni mai fragedă, înainte de a o găti. Astfel poți adăuga și condimente, ierburi parfumate sau mirodenii pentru a da un gust deosebit cărnii.

Metoda este simplă: taie carnea în felii sau bucăți, preferabil cât mai mici. Prepară marinada, cam 1 litru pentru fiecare 3kg de carne. Apoi lasă-le într-un vas încăpător, din sticlă sau ceramică, timp de câteva ore, la frigider. Unele marinade se țin și peste noapte.

Iată câteva idei de marinade:

  • marinadă cu bere - berea brună oferă cărnii o aromă deosebită;
  • coca-cola sau cafea - sunt băuturi acide care frăgezesc rapid fibrele musculare dure;
  • sos de soia - combinat cu suc de lămâie, ulei de măsline sau chiar iaurt este util la frăgezirea cărnii de orice fel. Va da și un gust sărat;
  • oțet balsamic - combină-l cu ulei de floarea-soarelui;
  • suc de citrice - de la lămâie, portocală sau alte fructe acre.

Frăgezire cu bicarbonat de sodiu sau enzime de fructe

Carnea de vită, miel sau mușchiul de porc pot fi frăgezite cu ajutorul bicarbonatului de sodiu sau enzimelor din anumite fructe. Cele mai potrivite pentru această metodă sunt kiwi, ananas sau rodie.

Taie carnea felii subțiri și adaugă sucul de la fructe astfel încât să le acopere pe jumătate, apoi lasă totul la frigider pentru o oră.

Gătirea cărnii la foc mic

Carnea gătită la foc mic, timp îndelungat, devine fragedă și mult mai ușor de consumat. Se lasă carnea în cuptor, la foc mediu spre mic, într-un vas termorezistent de sticlă sau de ceramică. Nu uita să adaugi apă cât să acopere cam jumătate din cantitatea de carne din vas. Aburii formați vor înmuia fibrele dure, iar mâncarea va deveni delicioasă.

Încearcă una dintre aceste metode de frăgezire a cărnii, alături de una dintre sugestiile pentru baiț și savurează o friptură ca la carte!

Alte articole

Pregătește propriile mixuri pentru ceaiuri
Cum să îndepărtezi ușor arsurile de pe oale?
9 tipuri de aluat pentru rețete reușite