Alimente pe care ar trebui să le evităm

Snack-urile, gustările rapide și alimentele semi-preparate par a fi cele mai gustoase și mai bune, mai ales atunci când luăm în considerare raportul calitate-preț. Din nefericire, nu sunt cele mai sănătoase alegeri pentru alimentația și organismul nostru. Și, deși este mult mai convenabil să gătim cu ajutorul semi-preparatelor, mesele calde, gătite din ingrediente proaspete vor fi mereu încurajate.

Pentru a ne echilibra alimentația și pentru a aduce un aport mai mare de vitamine, fibre și nutrienți în dieta de zi cu zi, Bunica îți propune câteva alimente care pot înlocui cu ușurință gustările rapide. Iată de ce înlocuitori te poți folosi în bucătărie.

  1. Pâinea – cea albă, deși este gustoasă, are miezul foarte moale și coaja crocantă, este obținută din făină rafinată, săracă în fibre și nutrienți. Din fericire, poți înlocui pâinea albă cu cea integrală, iar dacă încerci să renunți la consumul de pâine, poți încerca să mănânci mai des germeni sau semințe încolțite și cereale integrale sau tărâțe.
  2. Cerealele pentru micul dejun – cerealele dulci, destinate micului dejun, au un conținut ridicat de zaharuri. Dacă vrei un mic dejun care îți poate aduce beneficii reale, consumă fulgi de ovăz integral în orice fel dorești. Îi poți servi cu lapte, sub formă de terci sau în iaurt, alături de fructe de pădure sau mere tăiate cubulețe. Dacă îți plac cerealele dulci, poți adăuga și o linguriță de miere.
  3. Iaurtul – cu conținut scăzut de grăsimi nu este gustos și de aceea poate conține aditivi sau zaharuri. Dacă vrei iaurturi gustoase, cremoase, bogate în proteine, calciu și magneziu, poți alege oricând iaurtul grecesc. Se găsește și în varianta cu procent scăzut în grăsimi și este la fel de gustos.
  4. Alimentele de tip fast-food – sunt gustoase și reprezintă cea mai rapidă soluție pentru o masă în familie. Însă mesele bazate pe alimente semi-preparate conțin aditivi, precum conservanți și coloranți, pentru a se păstra pentru o perioadă mai lungă de timp. Ce poți face, în schimb, este să îți gătești propria pizza sau shaorma. Folosește ingrediente naturale ca legumele si condimentele și aluaturi rapide preparate de tine, din făină de secară sau integrală.
  5. Carnea procesată – chiar dacă dă gust oricărui tip de sandwich, conține conservanti și coloranți. O poți înlocui cu carnea proaspătă de calitate. Puiul și curcanul de curte, peștele sau legumele cu un aport ridicat de proteine, precum fasolea și lintea care sunt ideale pentru gustări proaspete echilibrate.
  6. Snack-urile – pentru momentele în care ți-e poftă de ronțăială, prepară-ți propriile ronțăieli după preferință: din morcovi, castraveți, gulii sau ardei. Poți felia subțire legumele, le poți presăra cu puțină sare, iar după ce au stat la cuptor, te poți bucura de ele cu întreaga familie. Alte opțiuni pentru snack-urile sănătoase sunt nucile, semințele, alunele de pădure și floricele de porumb preparate la ceaun.
  7. Orezul – cel alb este sărac în nutrienți însă, orezul brun este mult mai bogat în substanțe nutritive și fibre. Încearcă să combini cele două tipuri de orez pentru o garnitură mai aromată, la care poți adăuga și legumele preferate, condimente și, de ce nu, semințe, pentru mai multă textură.
  8. Băuturile dulci și sucurile – copiii le adoră, mai ales în timpul meselor, însă au un nivel crescut de zaharuri și aditivi. Prepară în casă propriile sucuri naturale din fructe si/sau legume, ceaiuri de fructe cu lămâie sau smoothie-uri din fructe, legume și laptele preferat. 

Un plan alimentar sănătos poate fi ușor de realizat și nu trebuie să dezechilibreze bugetul familiei. Legumele, fructele și alimentele de bază atent alese sunt esențiale pentru un stil de viață sănătos și pentru dezvoltarea armonioasă a celor mici.

Alte articole

Alfabetul alimentelor sănătoase
Păstrează ierburile proaspete în frigider mai mult timp: 3 soluții
Ceaiul - rețeta minune pentru un păr sănătos