Alfabetul alimentelor sănătoase

Atunci când am învățat alfabetul, am asociat fiecare literă cu câte un obiect, o persoană sau acțiune, pentru a memora mult mai ușor literele alfabetului și cuvintele care conțin litera respectivă. Acum, putem încerca același lucru cu alimentele pe care le consumăm, pentru a reține mult mai ușor ce anume este sănătos să consumăm și cum ne putem diversifica alimentația.

Alunele de pădure stimulează funcțiile creierului prin vitamina E, B9, acizi grași și mangan. Le poți gusta în prăjituri dietetice sau de post, în smoothie-uri sau ca atare, pe post de snack-uri.

Bananele conțin multe vitamine și minerale și reduc riscul dezvoltării astmului. Vitaminele A și B6, magneziul, potasiul și fierul sunt doar câteva dintre substanțele nutritive conținute într-o singură banană. Încearcă-le în aluatul de clătite, în înghețate cu lapte de soia sau în salata de fructe.

Cireșele, îndrăgite de cei mici și mari, susțin sistemul imunitar, te ajută se te odihnești și scad nivelul ridicat al colesterolului. Conțin 70% apă, vitaminele B1, B2 și B6 și magneziu și merită să le mănânci simple sau în pandișpane pufoase.

Dovleacul este vedeta toamnei, îl găsești în plăcinte, în supe cremă sau chiar la geamul casei, luminat de lumânare. Vitamina A, C și E ajută vederea și funcționarea inimii.

Echinaceea, deși nu este un aliment, este o plantă din care poți face ceaiuri aromate. Pe lângă vitaminele A, B, C și E, conține fier, potasiu și acizi grași, și este numai bună pentru răceli și gripe, migrene sau bronșite.

Fasolea boabe sau păstăi o întâlnim deseori în mâncarea de fasole, în salate sau în rețetele de taco vegan. Cacliul, fosforul, potasiul și magneziul întăresc sistemul imunitar și susțin mușchii și funcțiile sistemului nervos.

Gulia este o legumă des lăsată pe dinafară, însă ajută foarte mult în prevenirea anemiei, în dietele de slăbit și oferă multă energie. Încearc-o în supe cremă, pane la cuptor sau ca atare.

Hribii sunt delicioși în supe cremă sau tocănițe. Conțin 90% apă, fibre, proteine și acizi grași, scad nivelul colesterolului și întăresc sistemul imunitar.

Semințele de In aduc savoare salatelor, biscuiților sau chiar sucurilor naturale și îmbunătățesc digestia, reglează greutatea corporală și reduc nivelul colesterolului, datorită calciului, fierului, proteinelor și sodiului.

Gustul dulce-acrișor de Kiwi din smoothie-uri este doar unul din proprietățile magice ale acestui fruct. Kiwi ajută digestia, susține vederea și combate stresul.

Lintea este una dintre cele mai vechi plante cultivate și conține carbohidrați, proteine, fibre și vitaminele B1, B3 și B6. O poți găti sub formă de supă cremă, alături de alte legume, în salate calde sau pe post de garnitură.

Mierea pe care o folosești în ceaiuri, prăjituri sau în aluatul pentru turta dulce conține calciu, magneziu, carbohidrați, sodiu și fier, care ajută la vindecarea rănilor deschise, conferă multă energie și întărește sistemul imunitar.

Năutul este bogat în sodiu, potasiu și vitaminele A, B și B6 și este recomandat pentru reglarea tensiunii arteriale, pentru sistemul digestiv și îl poți găti alături de orez, sub formă de humus sau într-un shake pe bază de iaurt.

Orezul reduce nivelul crescut al colesterolului și hipertensiunea, datorită conținutului ridicat de seleniu și fibre. Încearcă-l ca garnitură sau în sarmale de post și ardei umpluți.

Pepenele galben este deliciul familiei pe timp de vară. Conține magneziu și vitaminele C, B9 și K, vitamine care ajută la producerea de colagen și la susținerea vederii.

Semințele de Quinoa conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, sunt bogate în proteine și reprezintă o sursă foarte importantă de energie. Le poți folosi în porridge sau budincă, salate sau ca garnitură.

Rucola este o plantă versatilă pe care o poți adăuga la orice îți dorești să prepari. Este bogată în vitaminele A, C și K, în fibre și acid folic, ceea ce ajută la protejarea vederii și la îmbunătățirea digestiei. Merge de minune în salate, pe pizza, în paste sau în guacamole.

Soia este bogată în fibre, calciu, fier, magneziu și fosfor și vine în ajutorul celor care vor să se protejeze de afecțiuni ale sistemului osos și tiroidei. Tocănița de soia la cuptor, burgerii sau diversele rețete de clătite merită încercate măcar o dată în viață.

Ștevia este recomandată în tratarea anemiei, în combaterea obezității și este un ajutor de bază al persoanelor care suferă de diabet. Conține fosfor, calciu, zinc, mangan și potasiu, iar gustul inedit îl poți regăsi în tocănițe și borșuri ușor acre.

Țelina dă o aromă aparte ciorbelor și salatelor și este minunată ca garnitură, alături de friptură. Proteinele, carbohidrații și fibrele pe care le conține ajută la controlul tensiunii arteriale și al glicemiei și reduce orice inflamație apărută în organism.

Deja se știe că Usturoiul face minuni în cazul răcelilor și gripelor, fortifică sistemul imunitar și crește nivelul de antioxidanți din corp. Este una dintre cele mai bogate surse de potasiu, fier, calciu și zinc și, pe cât este de benefic pentru organism, pe atât este de gustos în mâncare.

Vinetele ca salată, în tocănițe sau pur și simplu coapte sunt un deliciu pentru multă lume. Însă știai că îmbunătățesc digestia, combat deficiența de mangan și scad nivelul colesterolului, datorită proteinelor, cuprului, manganului și potasiului?

Zmeura adorată de cei mici conține vitaminele A, C și E, fibre și potasiu, care ajută la arderea grăsimilor, întărirea sistemului imunitar și este recomandată pentru arsurile gastrice. Zmeura o găsești în înghețate de casă, smoothie-uri, prăjituri sau salate de fructe răcoroase.

Alte articole

Alimente pe care ar trebui să le evităm
Păstrează ierburile proaspete în frigider mai mult timp: 3 soluții
Ceaiul - rețeta minune pentru un păr sănătos