Termoizolarea casei – pasul benefic pentru tine și mediu

Cu toții ne dorim o casă confortabilă și durabilă. Atunci când construim de la zero o locuință, izolarea fonică și termică, materialele de calitate și timpul cât mai scurt dedicat lucrărilor sunt esențiale, însă este important să avem în vedere și impactul materialelor de construcții asupra mediului. Majoritatea materialelor de izolare conțin foarte mult plastic care, pe lângă faptul că produce o amprentă de carbon foarte mare, nu poate fi reciclat.

Din fericire, începem să ne bucurăm de cât mai multe opțiuni în ceea ce privește materialele de izolare prietenoase cu mediul. Soluțiile reciclabile sunt practice, ușor de montat și pot fi comparate cu ușurință cu materialele obișnuite de izolare.

1.      Blugii – un minunat izolator fonic

Marile companii producătoare de blugi au început deja să se implice în prelucrarea materialului pentru a produce materiale izolante pentru locuințe. Blugii sunt 100% reciclabili, materialul rezultat nu conține substanțe iritante și este tratat doar cu acid boric pentru rezistență la foc, insecte și mucegai. Procesul de fabricare consumă puțină energie, este un material ușor de montat pe pereți și reprezintă un foarte bun izolator fonic.

2.      Pereți din hârtie – mai rezistenți decât par

Materialul izolator din hârtie face față temperaturilor extreme, pentru că păstrează temperatura cu până la 3-4 ore mai mult decât polistirenul. La fel ca blugii, hârtia este tocată și tratată cu acid boric până se transformă în fulgi fini de hârtie. Este un produs vegetal, biodegradabil și reciclabil, care poate fi utilizat la orice tip de construcție – lemn, fier sau cărămidă.

3.      Baloturile de paie – de pe câmp, în structura casei

Material extrem de ieftin și de accesibil, paiele izolează foarte bine casa atât termic, cât și fonic și rezistă la fluctuațiile de temperatură. Paiele sunt un material natural și biodegradabil, care reușește să reducă costurile pentru energie cu până la 75%, iar sub formă de baloți sunt foarte ușor de montat.

4.      Lâna de oi – o soluție practică

Din lâna de oi se produc multe piese vestimentare, dar și materiale izolatoare pentru case. În general, se folosesc la construcții ușoare din lemn sau cărămidă, sunt reciclabile și biodegradabile, însă conțin și fibre de poliester pentru legătură.

 

 

5.      Spuma din soia – nu e o delicatesă

Obținută din soia sau pet-uri reciclate, spuma din materie organică este ușor de aplicat și pătrunde cu ușurință în locurile greu accesibile. Este un bun izolator fonic, previne apariția mucegaiului, umezelii și fungilor, însă, din păcate, nu este un material 100% organic.

 

În prezent, tehnologia s-a dezvoltat atât de mult încât avem posibilitatea de a alege o soluție potrivită atât pentru confortul familiei, cât și pentru protejarea mediului înconjurător. Cu ajutorul materialelor de izolare reciclabile ne bucurăm de siguranță și avem garanția că sunt la fel de bune ca materialele izolatoare obișnuite, doar că oferă un plus important – bunăstarea mediului.

Alte articole

Cum să plantezi un copac
5 moduri de a economisi apa
Cum poți salva mobila veche