Obiceiuri care îți îmbunătățesc somnul

Obiceiurile de peste zi și deciziile pe care le iei înainte de culcare influențează semnificativ calitatea somnului. Mai exact, acestea te pot ajuta să te bucuri de un somn odihnitor sau pot cauza insomnii. Rutina ta zilnică - ceea ce mănânci și bei, medicamentele pe care le iei, programul și activitățile de seară - dictează modul în care dormi în timpul nopții. Chiar și câteva mici schimbări te pot ajuta să te odihnești mai bine. Conceptul de “igiena somnului” înglobează o serie de măsuri și obiceiuri care îți îmbunătățesc capacitatea de a adormi și de a rămâne adormit pe parcursul întregii nopți.

  1. Fii constant. Mergi la culcare la aceeași oră în fiecare seară și trezește-te la aceeași oră dimineața, inclusiv în timpul weekend-ului. Această constanță ajută corpul să își creeze un ciclu de somn sănătos. Rezervă-ți cel puțin 7 ore de somn în fiecare noapte, dar nu depăși 8 ore. Dacă nu adormi în primele 20 de minute, ieși din dormitor și alege-ți o activitate relaxantă, cum ar fi cititul sau ascultatul unei muzici liniștitoare.
  2.  Transformă-ți dormitorul într-o oază de relaxare. Asigură-te că te bucuri de liniște, întuneric și de o temperatură confortabilă. Folosește draperii opace pentru a împiedica lumina felinarelor să pătrundă în încăpere. Folosește dopuri antifonice pentru urechi, mască pentru somn și asigură-te că pătura cu care te învelești nu este nici prea groasă, nici prea subțire.
  3. Renunță la aparatele electronice. Scoate din dormitor televizorul, laptopul sau telefonul și nu le folosi înainte de somn. Lumina albastră a ecranelor îi spune corpului tău că e zi, pentru că este interpretată drept lumină solară, așa că somnul nu vine ca un reflex natural. Alege, în schimb, activități relaxante înainte de somn, cum ar fi o baie fierbinte sau tehnici de respirație și meditație.
  4. Ai grijă ce consumi. Evită să consumi alcool, cafeină sau mese consistente în timpul serii. E important să nu mergi la culcare nici prea sătul, dar nici înfometat. Ultima masă ar trebui să fie cu cel puțin 2 ore înaintea orei de culcare.
  5. Fii activ. Activitatea fizică, fie că e vorba de o plimbare prin cartier sau practicarea unui sport, te poate ajuta să adormi mult mai ușor. O plimbare scurtă în aerul răcoros al serii, chiar înainte de somn, te poate ajuta.
  6. Evită să dormi în timpul zilei. Dacă, totuși, dormi în timpul zilei, nu depăși o oră și evită să dormi după-amiaza târziu.

Alte articole

Cele mai bune fructe și legume pentru sănătatea tenului
Tipuri de yoga pentru a te conecta cu tine
Germenii, sănătate în miniatură