Idei de combatere a risipei alimentare

Știm cât de prețioasă e hrana, dar datele ne spun o cu totul altă poveste. O treime din mâncarea produsă la nivel global este irosită, iar în cadrul Uniunii Europene cifrele arată că aproximativ 20% din totalul alimentelor sunt irosite. Un fapt cu atât mai dureros cu cât aflăm că 43 de milioane de cetățeni ai Uniunii Europene nu își permit zilnic mese hrănitoare. În plus, risipa alimentară produce deșeuri care poluează planeta. Având în vedere că peste 50% din risipă se produce la nivelul gospodăriilor, Bunica îți dă câteva sfaturi prin care o poți combate.

  1. Planifică-ți mesele săptămânale. Mergi la cumpărături cu un plan bine stabilit și alege doar ingredientele și cantitățile de care ai nevoie pentru rețetele pe care vrei să le prepari. În plus, evită să mergi la magazin când îți este foame.
  2. Citește eticheta alimentelor. Există o diferență importantă între „expiră la data…” și „a se consuma de preferinţă înainte de data…”. Prima ne spune că aceasta e data până la care alimentul este sigur a fi consumat, iar cea de-a doua ne vorbește de data după care produsele încep să își piardă din calitate.
  3. Congelează alimentele pe care nu le poți consuma. Legumele, fructele, carnea sau brânza pot fi păstrate în congelator până când ai din nou nevoie de ele.   
  4. Depozitează corect mâncarea. Găsești instrucțiunile necesare legate de temperatură și umiditate pe eticheta alimentelor. Ține legumele în compartimentul dedicat acestora din frigider și reglează temperatura frigiderului între 1 și 5°C.
  5. Pune în farfurie porții mai mici. Începe cu mai puțină mâncare și reumple farfuria doar dacă e nevoie, ca să limitezi cantitatea de resturi alimentare.
  6. Folosește legumele care nu mai arată perfect. Dacă roșiile, castraveții sau morcovii au început să se veștejească și nu mai arată suficient de apetisant pentru o salată, le poți folosi pentru a pregăti o ciorbă delicioasă de legume sau un sos pentru paste.
  7. Ține evidența alimentelor din frigider și cămară. Rafturile se umplu ușor și avem tendința să uităm de alimentele pe care nu le vedem. Creează o listă specială pe care poți nota stocul de alimente și poți șterge produsele pe care le consumi.

Alte articole

Ce este economia circulară
Stil de viață cu minimum de risipă: când să cumperi și când să împrumuți
Cum să plantezi un copac