Cum să-ți creezi o garderobă sustenabilă

O estimare conservatoare arată că 4% din emisiile globale de CO2 sunt cauzate de industria modei.   Producem și transportăm cantități enorme de haine, încălțăminte și accesorii pentru a alimenta trend-urile în continuă schimbare ale industriei fast fashion. Iar mare parte dintre acestea ajung să se transforme în munți de deșeuri. Institutul Hot or Cool din Berlin sugerează că o garderobă sustenabilă nu conține mai mult de 74 de articole vestimentare și însumează în jur de 20 de ținute.  Bunica te provoacă să faci un inventar al hainelor și să vezi câte dintre ele așteaptă nepurtate în dulap. Iată câteva sfaturi simple pentru a-ți crea o garderobă sustenabilă.

  1. Organizează-ți eficient dulapul. Sortează hainele și accesoriile, păstrează-le doar pe cele pe care le porți. Pe celelalte le poți vinde sau dona. Păstrează hainele atemporale, care nu se demodează și piesele din materiale naturale care sunt confortabile și durabile.
  2. Schimbă-ți obiceiurile de cumpărare. Alege piese vestimentare de care ai nevoie, nu alege în funcție de trend-urile care se schimbă de la lună la lună. Cumpără responsabil, nu sub impulsul momentului. În loc să investești într-o rochie pe care o poți purta o singură dată, investește în piese versatile pe care le poți purta în mai multe sezoane. Înainte de a lua o decizie de cumpărare, aplică testul celor 30 de purtări: întreabă-te dacă ai putea îmbrăca acel articol de cel puțin 30 de ori.
  3. Alege brand-uri sustenabile. Documentează-te înainte și alege brand-uri care folosesc țesături din surse sustenabile, materiale si ambalaje reciclate și care fac eforturi pentru a minimiza impactul companiei asupra mediului înconjurător.
  4. Achiziția nu e singura opțiune. Să porți un articol pentru prima dată poate fi o bucurie, dar nu e nevoie să cumperi o piesă nouă pentru a avea parte de această experiență. Descoperă comorile ascunse în magazinele second hand sau în grupurile online de vânzare. În plus, pentru ocaziile speciale, poți alege să închiriezi rochia sau costumul de care ai nevoie. Vei contribui, astfel, la economia circulară care minimizează risipa și consumul de resurse.
  5. Ai grijă de haine. Investește în haine de calitate și urmează instrucțiunile de pe etichetă pentru a le prelungi viața. Evită să cumperi haine care pot fi curățate doar la curățătorie și optează pentru uscarea în aer liber, în loc să folosești uscătorul de rufe.

Alte articole

Ce este economia circulară
Stil de viață cu minimum de risipă: când să cumperi și când să împrumuți
Cum să plantezi un copac