Cum să îi ajuți pe cei mici la început de an școlar

Începutul unui nou an școlar a fost mereu un moment emoționant, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Un nou an înseamnă materii noi, profesori noi, orar nou, deci o nouă rutină la care întreaga familie este nevoită să se adapteze. Elementul de noutate poate fi primit cu entuziasm sau cu mult stres. Deci cum putem face față unui nou început și cum putem să-i sprijinim pe cei mici?

În primul rând, încurajează-ți copiii să fie deschiși față de tine și să comunice toate noutățile care apar la școală. Încearcă să devii un spațiu sigur pentru ei, implicăte activ în conversațiile lor legate de colegi și profesori și pune întrebări atunci când simți nevoia. În acest fel, te asiguri că cei mici se adaptează bine la noile schimbări și construiești o relație strânsă și sănătoasă cu ei, bazată pe comunicare.

Învață-i să fie organizați și să-și respecte programul de somn. Unul dintre cele mai grele momente este trezitul copiilor de dimineață, atunci când „Mai vreau să dorm” este metoda universală a copiilor de a protesta împotriva părinților. Învață-i să își ordoneze caietele și cărțile seara, înainte de somn și stabilește împreună cu cei mici o oră rezonabilă de culcare. Astfel, responsabilizarea lor devine un proces mai ușor de tolerat de copii, care le dă satisfacție și încredere în ei.

Unul dintre cele mai importante aspecte din viața unui copil sunt prietenii. Alături de prieteni petrece întreaga zi de școală, schimbă păreri, împarte teme de grup și toate pauzele. Încurajează-i viața socială și permite celor mici să-și cheme prietenii de școală acasă. Organizează mini-petreceri în timpul liber, fă cunoștință cu părinții lor sau ieșiți în oraș ori de câte ori aveți ocazia.

Testele sunt cel mai mare motiv de stres pentru copii. Atunci când învață pentru ele, ia-ți din timp și ascultă-i la materiile respective, pune-le întrebări din lecții și roagă-i să-ți predea materia ca și cum ar fi ei profesorii. În acest fel, îi încurajezi să rețină informația mult mai ușor și le arăți că ești susținerea de care au nevoie în momentele în care stresul sau panica își fac simțită prezența.

Îndeamnă-l să-și urmeze pasiunile sau materiile preferate. Materia preferată de acum a celui mic poate fi motivul pentru care el decide să se perfecționeze sau să se specializeze în viitor. Indiferent dacă este educația fizică, artele plastice, abilitățile practice sau materiile opționale, sprijină-l în a-și dezvolta din ce în ce mai multe cunoștințe în domeniul respectiv. Înscrie-l la cursuri sportive sau care se bazează pe activitate fizică, cumpără-i cărți axate pe o anumită tematică sau pur și simplu discută cu copilul tău și întreabă-l care este materia lui preferată de la școală, în cazul în care pasiunea lui nu este încă evidentă. Nu uita, însă, pasiunile se pot schimba oricând și pot fi înlocuite cu unele noi, așa că fii flexibil și adaptează-te la schimbările din viața lui.

Un lucru este esențial, copiii au nevoie de susținerea părinților și nu doar la începutul anului școlar, ci în fiecare zi. Nu uita să îi susții pe cei mici, chiar dacă se trezesc greu de dimineață, sunt dezorganizați sau nu fac o pasiune din ceea ce îți plăcea ție în școală, când aveai vârsta lor.

Alte articole

Decoreaza masa de Paste
Activități pentru copii în sezonul rece
Cum îi implici pe cei mici în pregătirile mesei - educație & delicii!