Cele mai bune fructe și legume pentru sănătatea tenului

Pielea este cel mai mare organ al corpului. Este bariera noastră protectoare în fața mediului exterior și are rol în reglarea temperaturii corpului. Procesul de îmbătrânire a pielii nu poate fi oprit, dar poate fi încetinit. Pentru că nu doar vârsta și genetica influențează starea și aspectul pielii, ci și stilul de viață. Bunica îți prezintă câteva dintre fructele și legumele pe care le poți folosi mai des în rețetele tale pentru o piele sănătoasă.

1.   Roșiile pentru licopen. Licopenul este un antioxidant care contribuie la o piele netedă și luminoasă, fără imperfecțiuni. E ușor să incluzi roșiile în meniul tău, în omletă la micul dejun, în sosuri și supe la prânz și în salate seara.

2.   Asigură-ți necesarul de vitamina C. E mai ușor să previi petele și acneea atunci când ai o alimentație bogată în vitamina C. Cele mai bune surse sunt coacăzele, afinele, broccoli, kiwi, portocale, căpșune și cartofi dulci. Ai încă un motiv să te bucuri de aceste fructe și legume delicioase. Alege să pui fructele în iaurtul de dimineață sau savurează-le ca gustare între mese. Iar pentru garnituri, ține aproape broccoli și cartofii dulci.

3.   Nu uita de vitamina E. Această vitamină protejează pielea de stresul oxidativ și de deteriorarea cauzată de radiațiile UV. Alimentele bogate în vitamina E sunt migdalele, avocado, alunele de pădure, mugurii de pin și uleiul de floarea-soarelui.

4.   Seleniul lucrează în echipă cu vitaminele C și E. Studiile arată că o dietă bogată în seleniu protejează împotriva cancerului de piele, deteriorării cauzate de soare și a petelor pigmentare care apar odată cu înaintarea în vârstă. Îți poți asigura necesarul de seleniu cu 2-3 nuci braziliene pe zi. Mixează-le cu alte nuci bogate în vitamina E ca snack sau presară-le în salată. Alte surse bogate în seleniu sunt peștele, crustaceele, ouăle, roșiile și broccoli.

5.   Consumă fitoestrogeni. Acești compuși naturali care se găsesc în plante au o structură similară cu cea a estrogenului, hormonul feminin, și contribuie la menținerea echilibrului hormonal. Iar acest lucru e important pentru că estrogenul joacă un rol important în sănătatea pielii, în special în a susține integritatea structurală a acesteia și a minimiza deteriorarea cauzată de factorii externi. Găsești fitoestrogeni în soia și în fibrele cerealelor integrale, fructelor, legumelor și semințelor de in.

Alte articole

Obiceiuri care îți îmbunătățesc somnul
Tipuri de yoga pentru a te conecta cu tine
Germenii, sănătate în miniatură