Ce să faci cu resturile de legume: alte delicatese!

Fiecare sesiune de gătit se termină într-un mare fel (de mâncare). Dar și cu foarte multe resturi. Iar dacă nu locuiești la țară și nu dispui de o echipă determinată de asistenți cu pene care să curețe toate semințele și cojile din tavă, Bunica îți dă de lucru și în bucătăria urbană. Există o soluție prin care poți minimiza risipa alimentară și te poți bucura de mai mult gust.

 

Poți să faci o zeamă de legume savuroasă pe care să o adaugi în ciorbe, tocănițe și alte mâncăruri delicioase, doar din resturile altor preparate. Cum procedezi?

  1. După ce le-ai spălat foarte bine, păstrează capetele și/ sau cojile legumelor pe care le folosești în preparatele tale: țelină, ceapă, morcovi, cartofi, rădăcini de pătrunjel, dovlecei, salată, păstârnac, sfeclă și lista poate continua.
  2. Adună-le într-o pungă care se poate închide etanș (genul Ziplock) și ține-le în congelator, până când punga se umple.
  3. Evită, totuși, capetele de varză de Bruxelles, broccoli sau resturi de fasole verde, pentru că vor da un gust amar rețetei.
  4. Așadar, fierbe aceste resturi într-o oală umplută 3 sferturi cu apă și lasă totul la foc mic timp de cel puțin 30 de minute. Adaugă condimentele preferate, dar fără sare.
  5. Apoi trece totul printr-o sită până când rămâi cu lichidul, iar după ce acesta s-a răcit, pune-l la congelator și folosește-l atunci când vei găti data viitoare. La congelator va rezista cel mult 3 luni, iar la frigider, cel mult 4 zile.

Dacă ai o cantitate mică, o poți păstra și în tăvi de gheață.

Spune-i Bunicii la ce o vei folosi!

Alte articole

Cum să plantezi un copac
5 moduri de a economisi apa
Cum poți salva mobila veche