Alimente sustenabile – cum putem ajunge la ele

Sustenabilitatea este un concept care influențează o mare parte din viața noastră de zi cu zi și are în vedere atingerea unui nivel de bunăstare a mediului înconjurător și a calității vieții oamenilor. Însă practicile sustenabile oferă și un stil de viață mult mai sănătos. De la producerea de cât mai puține deșeuri pe bază de plastic până la consumul alimentelor sănătoase, sustenabilitatea ne impactează într-un mod pozitiv felul în care trăim.

Atunci când vorbim de alimentație, fructele și legumele pe care alegi să le consumi pot fi mai mult sau mai puțin sustenabile. O alimentație sustenabilă presupune ca impactul asupra individului, mediului înconjurător și biodiversității să fie cât mai mic cu putință. Însă cum știm care alimente sunt sustenabile și cum putem ajunge la ele?

Cel mai simplu este să cumperi fructe, legume și alimente din piață sau de la producători locali. În acest fel, contribui la scăderea energiei consumate în vederea obținerii și producerii alimentelor. În comparație cu alimentele din supermarket care sunt ceva mai scumpe și uneori sunt ambalate în plastic, alimentele locale sunt ușor de procurat, sunt mai ieftine și, din fericire, nu vin gata ambalate. În plus, cumpărând din piață, susții agricultorii locali.

Cumpărarea de alimente sustenabile presupune și grija față de stabilitatea financiară a producătorilor. Când vrei să mergi la cumpărături, gândește-te că poți să contribui la îmbunătățirea condițiilor de muncă și a veniturilor producătorilor locali. De cele mai multe ori, fermierii și agricultorii își dedică timpul, efortul și veniturile pentru a produce alimente de calitate, așa că ajutorul tău este binevenit oricând.

Pentru o alimentație cât mai sustenabilă, încearcă să cumperi alimente de sezon. Impactul asupra mediului, atunci când vine vorba de producția de fructe și legume în timpul sezonului lor obișnuit, este mult mai mic decât cel al producerii acelorași produse în afara sezonului, cum ar fi roșiile și căpșunile cultivate în sere în timpul iernii.

În ceea ce privește alimentele pe bază de pește și fructe de mare, încearcă să urmezi recomandările ghidurilor de consum de fructe de mare și asigură-te că peștele și crustaceele pe care le cumperii provin din pescării bine gestionate, care respectă standardele MSC (Marine Stewardship Council).

Nu trebuie să ne transformăm brusc alimentația într-una sustenabilă. Însă pașii mici către o astfel de schimbare trebuie să rămână o constantă în viața noastră.

Alte articole

Cum să plantezi un copac
5 moduri de a economisi apa
Cum poți salva mobila veche