5 obiceiuri salvatoare pentru tine și mediu, de adoptat acasă

Grija față de mediul înconjurător poate părea o sarcină măreață, copleșitoare. Plantatul copacilor, colectarea deșeurilor de pe plajă sau din apă sunt acțiuni nobile, dar nu mereu la îndemână. Însă, schimbările importante se pot pune în mișcare și prin acțiuni mici, repetate și realizate de cât mai mulți dintre noi. Poți începe cu 5 schimbări mici, dar importante pentru planetă, pentru care nici nu e nevoie să pleci de acasă.

1.      Dacă nu îți trebuie, stinge-l sau oprește-l

Aparatele electrice și electrocasnice consumă energie chiar și atunci când nu sunt utilizate, dar sunt conectate la o sursă de energie. Așa că, pentru a nu consuma atât de mult curent, poți să le scoți din priză și să le pornești doar atunci când ai nevoie. Sau poți să îți conectezi mai multe aparate la un prelungitor pe care să îl stingi atunci când nu mai ai nevoie să folosești aparatele. Așa poți să economisești energie și bani.

2.      Alimentele hrănesc și solul

De cele mai multe ori, instinctul este de a arunca la gunoi resturile vegetale, de la fructe sau frunzele uscate din curte. Însă resturile alimentare de acest fel ajută la regenerarea materiei organice și la fertilizarea naturală a solului. Dacă stai la casă și te bucuri de curte, poți plasa afară o cutie de lemn în care să depozitezi toate resturile fructelor și legumelor, inclusiv frunzele, pentru a se descompune.

3.      Încearcă bureți de curățare și lavete prietenoase cu mediul

Atât bureții de vase, cât și lavetele conțin foarte mult material plastic, care se descompune într-un timp foarte îndelungat și contribuie la poluare. În schimb, poți încerca lavetele din bumbac și bureții naturali.

4.      Sfaturi pentru produsele din baie

Periuța de dinți obișnuită conține foarte mult plastic și nu e deloc prietenoasă cu mediul. Alternativa sustenabilă este periuța din bambus. Dacă utilizezi săpun solid, optează pentru unul ambalat în hârtie.

5.      Fii creativ și documentează progresul

Să folosești produse mai prietenoase cu mediul pare greu, mai ales când ești la început de drum. Ca să rămâi motivat, fă-ți propriul calendar, în care îți propui ca în fiecare lună să faci un act mic cu impact mare pentru mediul înconjurător. Luna aceasta poți începe cu bucătăria, luna viitoare cu baia și tot așa. Iar dacă ai ocazia, învață-i și pe cei din jurul tău să adopte un stil de viață mai prietenos cu mediul.

Alte articole

Cum să plantezi un copac
5 moduri de a economisi apa
Cum poți salva mobila veche