Demontăm 5 mituri despre reciclare

Te gândești serios să începi să reciclezi cât mai multe dintre produsele și recipiente pe care le ai în casă? Felicitări, ai făcut primul pas și ești pe drumul cel bun! Acum că ai luat această hotărâre, poate te întrebi dacă tot ce știi sau ai auzit despre procesul de reciclare este adevărat. Sau poate nu știi ce produse pot fi reciclate și care dintre ele ajung direct la gunoiul menajer.

Bunica este aici să-i ajute și să-i ghideze pe toți cei care vor să contribuie activ la un mediu sustenabil, însă nu știu exact care sunt regulile de bază ale reciclării.

Mitul 1: Simbolul pentru reciclare afișat pe ambalaje arată că produsul este reciclabil.

Fals. Ambalajul produsului poate fi realizat din materiale reciclabile, însă nu înseamnă neapărat că îl poți recicla. În cazul în care este prezent un număr în interiorul simbolului, poți afla cât material reciclat este în compoziția ambalajului. Cunoscând acest lucru, te poți interesa dacă centrele pentru colectarea deșeurilor din orașul tău pot primi un astfel de recipient. Prin urmare simbolul pentru reciclare nu îți comunică exact dacă ambalajul este reciclabil sau nu.

Mitul 2: Ambalajele din sticlă sau metal trebuie spălate sau curățate înainte de a fi sortate.

Adevărat. Prin spălarea recipientelor din sticlă sau metal eliminăm componentele organice, precum grăsimea, sosurile sau alte urme de alimente. Dacă am recicla ambalajele fără a le curăța înainte, am contamina loturi întregi de ambalaje curate, reciclate corect. Așa că înainte să sortezi borcanele, sticlele, cutiile de conserve și caserolele, spală-le cu detergent de vase și lasă-le la uscat sau șterge-le cu un prosop de bucătărie.

Mitul 3: Prosoapele de hârtie și șervețelele pot fi reciclate

Fals. Chiar dacă șervețelele din hârtie sunt obținute din materiale reciclate, ele nu pot fi reutilizate în calitate de produs finit. Da, materialul din care sunt obținute este reciclat, însă hârtia nu poate fi reutilizată decât de un anumit număr de ori, până când fibrele din componența sa încep să se rupă. Dacă materialul din care este confecționat prosopul de bucătărie a fost reciclat de mai multe ori, acesta poate fi folosit o singură dată și aruncat împreună cu deșeurile menajere.

Mitul 4: Uleiul deja utilizat trebuie colectat separat.

Adevărat. Din păcate, mulți oameni încă aruncă uleiul alimentar uzat la canalizare sau la coșul de gunoi. Pentru a recicla corect uleiul, mai întâi informează-te cu privire la centrele de colectare din orașul tău a uleiului uzat. După utilizare, lasă uleiul la răcit, apoi strecoară-l de resturile alimentare, toarnă-l într-un recipient de plastic, sticlă sau metal și du-l la unul dintre centrele de colectare.

Mitul 5: Produsele consemnate ca fiind biodegradabile se pot transforma în deșeuri organice.

Fals. Deși produsul este notat ca „biodegradabil” și aparent poate fi descompus în materie organică, nu toate produsele pot face acest lucru pe deplin. Vesela de hârtie sau carton care este biodegradabilă în aparență se poate distruge doar cu ajutorul instalațiilor industriale pe bază de căldură. De asemenea, nu vor putea fi descompuse prin acțiunea apei sau a composturilor organici și vor continua să polueze mediul dacă vor fi aruncate în natură sau lăsate la descompunere în cutii cu deșeuri organice.

 

Acum că ai regulile de bază ale reciclării explicate și „descompuse”, Bunica îți urează spor la sortat și mult succes! La cât mai multe alegeri prietenoase cu mediul!

Alte articole

Cum să plantezi un copac
5 moduri de a economisi apa
Cum poți salva mobila veche