Cufărul bunicii

Articole, rețete, sfaturi și ghiduri.

Cufarul bunicii Înapoi la toate sfaturile

Vopsește-ți hainele în mod natural

Fii creativă și dă un suflu nou hainelor tale vopsindu-le prin metode naturale. Joacă-te, experimentează și poartă-ți ideile!

Materiale potrivite pentru a fi vopsite

În funcție de materialul folosit vei obține rezultate diferite. Vei avea cele mai bune rezultate dacă folosești haine din lână sau din mătase. Și hainele din bumbac, in sau alte fibre pe bază de celuloză sunt bune, însă acestea se decolorează mai repede, comparativ cu lâna sau mătasea. Hainele sintetice nu sunt deloc recomandate, vopseaua obținută din fructe și legume nu se prinde de acest tip de fibră.

De asemenea, culoarea hainelor influențează nuanța finală pe care o vei obține în urma vopsirii. Culoarea se prinde cel mai bine de țesăturile albe, însă asta nu înseamna că nu poți folosi și țesături colorate. Poți alege o haină de orice culoare, doar să nu fie mai închisă decât culoarea nouă pe care vrei să i-o oferi.

Din ce poți obține culori naturale?

 • Galben auriu – din coji de ceapă.
 • Galben intens – din coji de turmeric.
 • Roșu – din coji de sfeclă roșie.
 • Portocaliu – din cojile de turmeric și de sfeclă roșie.
 • Mov – din varză cu frunze mov.
 • Roz – din varză cu frunze mov și sucul de la o lămâie.
 • Albastru – din varză cu frunze mov și bicarbonat de sodiu.
 • Verde – din varză cu frunze mov, coji de turmeric și bicarbonat de sodiu.
 • Maro – din cafea.

Cum să vopsești hainele?

 1. Pentru a realiza vopseaua dorită ai nevoie de cojile legumei sau fructului ales. În cazul cafelei, folosește boabe de cafea sau pur și simplu prepară o cafea obișnuită, fără zahăr.
 2. Umple o oală cu apă și pune cojile la fiert timp de jumătate de oră sau o oră.
 3. Strecoară fiertura și păstrează apa colorată într-un recipient.
 4. Dacă vrei să obții alte culori adaugă în apa colorată doar o linguriță de bicarbonat de sodiu sau o linguriță de zeamă de lămâie.
 5. Scufundă și înmoaie bine în apa colorată haina pe care vrei să o vopsești.
 6. Las-o să stea înmuiată în apa colorată cel puțin 24 de ore.
 7. După 24 de ore spal-o ușor la mână și pune-o la uscat.
 8. Bucură-te de noua ta ținută!

Câteva sfaturi utile pentru vopsirea hainele în mod natural

 • Fii creativă și nu te teme să amesteci culorile pentru a obține altele noi. Bicarbonatul de sodiu, sucul de lămâie și oțetul te vor ajuta și ele să te joci cu nuanțele. Ai grijă la amestecul de bicarbonat și oțet pentru că reacționează împreună. Folosește cantități mici din acestea, altfel vei umple vasul cu spumă.
 • Cu cât lași mai mult hainele la înmuiat în apa colorată, cu atât mai bine se va prinde vopseaua.
 • Ca să protejezi culoarea naturală pe care le-ai dat-o hainelor, spală-le la mână. Ele se vor decolora în timp, însă te vei putea bucura de nuanțele vii aproximativ 1 an.
 • Varza roșie te ajută să obții un mov pal foarte plăcut, însă aciditatea acestei legume reacționează cu oțetul și bicarbonatul de sodiu, rezultând alte culori. Astfel că e nevoie să ai grijă atunci când porți o haină vopsită cu varză roșie. De exemplu, dacă o uzi cu apă și bicarbonat de sodiu va deveni verde, iar dacă o uzi cu oțet și apă va căpăta o ușoară nuanță de albastru.

Sfaturi similare: