Cufărul bunicii

Articole, rețete, sfaturi și ghiduri.

Cufarul bunicii Înapoi la toate sfaturile

Soluții eficiente de curățare a covoarelor

Pregătește-te din timp pentru curățenia de primăvară. Curățatul covoarelor poate fi un efort intens și adeseori apelezi la o firmă specializată de curățenie. Înainte să apelezi la specialiști, poți curăța unele pete simplu, cu produse la îndemână.

Iată câteva sfaturi de curățare a covoarelor, cu produse pe care le ai deja în casă.

Noroi sau murdărie

Îndepărtează urmele de noroi, praf sau murdărie cu apă caldă. Toarnă 1/2 cană cu apă caldă peste pata de pe covor și lasă la înmuiat. Când pata s-a dizolvat, sterge apa cu o lavetă uscată. Metoda nu se aplică și pentru petele de pe parchet, ci doar pentru cele de pe covor.

Evită frecarea covoarelor, mai ales dacă sunt din lână sau alte fibre naturale. Fibrele sintetice sunt mai rezistente, dar tot poți deteriora părți din covor.

Pentru pete mai rezistente, adaugă oțet sau bicarbonat de sodiu în apă și lasă să acționeze mai mult peste pată.

Dacă ai nevoie să cureți o suprafață mai mare din covor, dar nu sunt pete în special, utilizează o soluție de apă cu puțin detergent de vase. Aceasta degresează eficient și igienizează covoarele.

Grăsime, ceară sau ciocolată

Acoperă pata cu o lavetă uscată, apoi încălzește fierul de călcat la o temperatură medie spre ridicată. Aplică fierul de călcat peste laveta uscată, pata ar trebui să se imprime pe aceasta.

Dacă ai picurat ceară, primul pas este să o lași să se răcească, apoi să cureți cât poți de mult cu latura unui cuțit. După aceea, urmează pasul de mai sus, însă folosește în loc de lavetă un prosop de hârtie.

Altă soluție este să le cureți cu o lavetă înmuiată în puțin benzen. Soluția poate fi dăunătoare pentru fibrele covorului, așa că îndepărtează pata cu grijă.

Vin, cafea sau alte lichide colorate

Îndepărtează cât de mult lichid poți cu servețele de hârtie sau cu lavete uscate. Toarnă puțină apă minerală cât mai acidulată peste pată și lasă la înmuiat până când pata se dizolvă. Șterge din nou cu laveta uscată.

Dacă acestă soluție nu funcționează, adaugă bicarbonat de sodiu în apă minerală și repetă curățarea.

Gumă de mestecat

Trebuie să aștepți până când guma se usucă, apoi să o îndepărtezi cu lama unui cuțit. Pentru a grăbi acest proces, pune cuburi de gheață peste aceasta. Guma de mestecat se întărește la temperaturi scăzute.

Dacă ai animale de companie

Se întâmplă… cățelul sau pisica îți lasă o bucurie pe covor… usucă pe cât posibil cu șervețele de hârtie sau prosoape. Apoi, peste petele rămase pune o soluție de apă cu oțet incolor și curăță restul cu lavete uscate.

Sfaturi similare: