Cufărul bunicii

Articole, rețete, sfaturi și ghiduri.

Cufarul bunicii Înapoi la toate sfaturile

Îngrijește-ți pielea cu uleiuri naturale

Încă de acum câteva secole uleiurile naturale (ulei de cocos, unt de shea sau ulei de măsline) erau folosite în dulcele ritual de îngrijire a corpului: pentru matifierea pielii, masaj sau hidratarea și hrănirea tenului cu vitamine. Nu este un secret pentru nimeni și, totuși, revenim adeseori la folosirea lor pentru că au numeroase beneficii. Mai mult, uleiurile naturale sunt o alternativă bună atunci când vrei să îi oferi pielii tale o pauză de la produsele cosmetice, mai ales că hidratează și curăță tenul cu delicatețe.

Cum folosești uleiurile esențiale pe pielea ta?

Știm că ești nerăbdătoare să-ți răsfeți pielea cu uleiuri naturale, dar este important să ții seama de câteva reguli înainte de toate.  De asemenea, asigură-te că vei testa amestecul obținut înainte să îl aplici pe tot corpul sau pe față. Cel mai bine este să tamponezi pe braț puțin ulei ca să vezi dacă are efecte adverse. Chimia este o știință delicată și cu multe riscuri, dar iată că vine în sprijinul frumuseții cu diverse trucuri și dacă sunt aplicate cum trebuie rezolvă foarte multe probleme.

Un dram de chimie pentru frumusețe

În cazul în care nu îți cumperi din comerț un produs deja pregătit pentru utilizare, ar trebui să te documentezi cu privire la amestecurile pe care ți le pregătești. Și să testezi produsele înainte de a le aplica direct pe piele. Așadar, pregătește-ți halatul de chimist, eprubetele și urmează câteva reguli:

 1. Foarte important de luat în calcul această regulă: niciodată să nu aplici uleiruile esențiale nediluate. Aceste uleiuri sunt foarte concentrate și pot cauza arsuri, reacții alergice și chiar te poți alege cu o sensibilizare ireversibilă a pielii.
 2. Diluarea uleiurilor esențiale se face prin adăugarea unei picături de ulei esențial într-o bază de ulei (ulei cărăuș sau purtător, acesta poate fi ulei de jojoba, migdale sau ulei fracționat de cocos). În funcție de tipul de tratament pe care îl pregătești, documentează-te cu privire la rețetele existente, află care sunt cantitățile considerate sigure.
 3. Ce să iei în calcul la dozare: toxicitatea uleiului respectiv, întrebuințarea lui, vârsta, predispoziția la alergii, alte probleme de sănătate, sensibilitatea la nivelul pielii, folosirea unor medicamente concomitent și, foarte important, dacă ești însărcinată e de preferat să întrebi medicul.

Ce uleiuri sunt potrivite tenului meu?

 • Pentru ten uscat sau matur cel mai potrivit este uleiul din lemn de santal, cel de gerariu sau de salvie.
 • Atunci când suferi de acnee sau ai un ten gras evită uleiurile naturale pe ten și încearcă-le doar pe corp. De asemenea, este indicat să folosești uleiuri esențiale: ulei de ylang-ylang, lavandă sau ceai verde.
 • Dacă ai un ten normal / mixt încearcă uleiul de lavandă, trandafir sau gerarium.
 • Pentru ten iritat cel mai potrivit este uleiul de mușețel sau de morcov.
 • Dacă tenul tău este sensibil atunci este bine să folosești ulei de neroli (flori de portocal) sau de mușețel.
 • Uleiul de semințe de struguri presat la rece este indicat în cazul tenurilor foarte grase, este un astringent natural și va ajuta la atingerea unui echilibru la nivel seboreic.

Răsfăț pentru corp

 • Uleiul de cocos este absorbit repede în piele, hidratează foarte bine, conține vitamina E și K și are caracteristici antibacteriene. Este indicat pentru restul corpului, aproape deloc pentru ten.
 • Uleiul de jojoba provine din America Latină și este recunoscut pentru faptul că nu provoacă reacții alergice. Are efecte antiinflamatorii, ajută la vindecarea rănilor.
 • Uleiul de migdale conține vitamina E, zinc, proteine și potasiu. Îți luminează pielea, o netezește și e foarte indicat și pentru ten.

Știai că?

 • Civilizațiilor din Egiptul Antic nu le erau străine uleiurile naturale, în timp ce în Grecia Antică atleții foloseau ulei de măsline pentru o piele strălucitoare și sănătoasă.
 • Australienii foloseau arborele de ceai sub formă de medicament datorită calităților sale antibacteriene. Făceau ceai din frunzele acestuia și îl foloseau la vindecarea rănilor, tăieturilor și tratau infecțiile pielii. Totodată, uleiul de arbore de ceai și-a arătat beneficiile și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind introdus în trusele de prim ajutor ale armatei și marinei australiene.

Sfaturi similare: