Cufărul bunicii

Articole, rețete, sfaturi și ghiduri.

Cufarul bunicii Înapoi la toate sfaturile

Curăță bijuteriile acasă cu soluții care îți sunt la îndemână

 

Bijuteriile pe care le păstrăm cu drag peste ani, sunt cadouri primite de la cei apropiați ori cumpărate din locuri deosebite pe care le-am vizitat. Altele reprezintă legături strânse și sunt moșteniri lăsate de bunicii și părinții noștri. Este important pentru noi să le avem puse deoparte, păstrate cu grijă. Ca toate obiectele, și ele au nevoie de întreținere și curățare pentru că timpul și uzura își pun amprenta asupra lor. Află din textul de mai jos cum le poți îngriji la tine acasă.

 

Bijuteriile din argint

Argintul este un metal prețios foarte popular în crearea bijuteriilor, la baterea monedelor și este folosit în diverse activități industriale. În folclor, argintului i s-au atribuit puteri mistice și putea fi folosit pentru protecție împotriva spiritelor rele.

Curățarea bijuteriilor din argint

Bijuteriile din argint oxidează în timp schimbându-și culoarea în verde, se înnegresc sau capătă o nuanță gălbuie. Din fericire oxidarea argintului nu este ireversibilă și se recomandă o curățare regulată. Iată câteva metode de curățare care au efect imediat:

  1. Pastă de dinți – poți încerca acest mic truc acasă, dă rezultate imediate și nu este deloc costisitor. Aplică pasta de dinți pe o periuță și curăță bijuteriile din argint prin frecare.
  2. Detergentul de vase – este o altă metodă de a preveni deteriorarea bijuteriilor, dacă folosești apă călduță și o lingură de detergent de vase. Folosește un burete sau o lavetă pentru a aplica soluția și a șterge bijuteriile. Atenție, însă, la bijuteriile care au pietre, se pot dezlipi.
  3. Sucul de lămâie – pentru această metodă de curățare ai nevoie de un castron cu zeamă de lămâie în care să scufunzi bijuteriile aproximativ 30 de minute, apă călduță pentru clătirea lor și un prosop cu care să le usuci.

Bijuteriile din aur

Din cele mai vechi timpuri aurul a fost folosit ca element al înfrumusețării și simbol al bogăției. Astăzi știm că acest metal prețios se găsește pe toate continentele, ba chiar și în corpul uman, aproximativ 0,2 g. Puritatea aurului este dată de numărul de karate. Cu cât numărul de karate este mai mare, cu atât și aurul este mai pur. Grecii antici credeau despre aur că reprezintă îmbinarea dintre apă și lumina solară.

Curățarea bijuteriilor din aur

În timp, bijuteriile din aur își pierd strălucirea din cauza factorilor externi precum praful, murdăria sau depunerile de calcar dacă alegi să ții podoabele de aur pe tine atunci când faci duș. Dacă vrei să păstrezi cât mai mult aspectul prețios al bijuteriilor tale din aur curăță-le în mod regulat. Iată câteva sfaturi pe care le poți aplica și tu.

  1. Oțetul – este foarte eficace în curățarea aurului. Pune bijuteriile într-un vas cu oțet și lasă-le timp de 20 – 30 de minute. Folosește apoi o periuță de dinți moale pentru a le curăța, clătește-le cu apă călduță și usucă-le într-o cârpă moale.
  2. Bicarbonatul de sodiu – dacă ai bijuterii din aur care s-au înnegrit, bicarbonatul de sodiu le va reda culoarea inițială. Dizolvă o linguriță de bicarbonat și puțină sare de masă în apă caldă și pune bijuteriile în această soluție timp de 5-10 minute, apoi șterge-le cu o lavetă curată.
  3. Alcoolul sanitar este și el eficient în redarea strălucirii și luciului de odinioară a bijuteriilor tale din aur. Umezește o lavetă curată cu alcool pentru a șterge accesoriile.

Atât aurul, cât și argintul se pot deteriora în timp. De aceea, pentru a păstra cât mai mult aspectul și calitatea lor este important să le acorzi o atenție deosebită în ceea ce privește curățarea și depozitarea lor. Păstrează frumusețea bijuteriilor tale prin aceste metode de curățare.

Sfaturi similare: