Cufărul bunicii

Articole, rețete, sfaturi și ghiduri.

Cufarul bunicii Înapoi la toate sfaturile

Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete

Oul este un aliment care nu ar trebui să lipsească din alimentație. Acesta este o sursă bogată în proteine, aminoacizi, vitamina A, fier și calciu. În plus, multe dintre preparate au în compoziția lor și ouă, așa că este important să te asiguri că ouăle sunt proaspete și le poți consuma cu încredere.

Cel mai simplu și mai la îndemână mod de a verifica prospețimea ouălor este prin a controla termenul de valabilitate inscripționat pe coaja oului. Însă, dacă ai în frigider ouă proaspete de la găini de casă sau dacă pur și simplu vrei să te convingi că ceea ce ai cumpărat poate fi consumat cu încredere, Bunica recomandă câteva modalități prin care să faci acest lucru.

Pune ouăle în apă

Într-un vas adânc plin cu apă rece, pune ouăle. Cele care se scufundă și rămân pe fundul vasului sunt proaspete. Când oul este învechit, dar încă mai poate fi consumat, acesta se scufundă incomplet, o parte ridicându-se spre suprafață. Ouăle care se ridică complet la suprafață nu mai sunt deloc proaspete și ar trebuie aruncate. Pe măsură ce se învechește un ou, prin coaja s-a pătrunde aer. Cu cât este mai vechi, cu atât are mai mult aer în interior, prin urmare va pluti la suprafața apei.

Sparge oul într-un vas

Inainte de a adăuga un ou într-o compoziție sau înainte de a-l pune la prăjit în tigaie dacă vrei să faci ouă ochiuri, sparge-l într-un vas separat. Poți aprecia prospețimea lui în funcție de textura acestuia. Dacă albușul este subțiat, iar gălbenușul plat și se împrăștie, atunci oul este învechit. Este încă bun de consum atunci când albușul este vâscos și nu se desprinde de gălbenuș.

Agitarea oului

O altă metodă prin care poți verifica prospețimea oului este prin agitarea lui. Dacă se aude un sunet asemănător unei plescăituri în apă, atunci oul este vechi și necomestibil.

De ținut minte!

  1. Depozitează ouăle la frigider. Salmonella nu se poate dezvolta la temperaturi sub 6°C, însă se înmulțește repede la temperatura camerei.
  2. Prin gătire, Salmonella este distrusă la 70°C.
  3. Dacă un ou s-a crăpat sau s-a spart ușor, consumă-l imediat, nu îl mai păstra la frigider.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sfaturi similare: