Cufărul bunicii

Articole, rețete, sfaturi și ghiduri.

Cufarul bunicii Înapoi la toate sfaturile

Cum faci murăturile să reziste cât mai mult timp

Gogonele, castraveți, varză, conopidă, pepeni roșii, sfeclă roșie – sunt doar câteva din delicatesele pe care poți să le pui la murat. Bunica ți-a pregătit o serie de sfaturi ca să te poți bucura de murături cât mai mult timp.

Ce adăugăm în murături ca să țină cât mai mult timp?

  • Adaugă 2-3 căței de usturoi și cât mai mult hrean în borcanul cu murături. Astfel murăturile se vor păstra tari mai mult timp.
  • Pune doar oțet alb, cu aciditate de minim 5%, pentru murăturile în oțet. Nu folosi oțet balsamic.
  • Dacă preferi murăturile la saramură atunci este bine să folosești sare grunjoasă, neiodată.
  • Nu înghesui legumele în borcan, se păstrează mai bine dacă au spațiu și pot să ”respire”.
  • Adaugă boabe de muștar, foi de dafin, frunze de vișin, de stejar sau mărar. Acestea au rol antibacterian.
  • Murăturile nu vor face mucegai dacă pui în borcan un săculeț din pânză rară pe care îl umpli cu boabe de muștar. Pune săculețul fix deasupra murăturilor.
  • Dacă preferata ta este varza murată și vrei să te bucuri de ea cât mai mult timp, atunci este indicat să pui din când în când puțin zahăr în bidonul cu murături.

Câteva sfaturi despre recipientele în care pui murăturile

  • Alege capace cu filet pe care le verifici că se vor închide etanș, în caz contrar murăturile se vor oxida și se vor strica.
  • Nu utiliza capace deja folosite pentru că borcanele nu se vor închide foarte bine.
  • Verifică borcanele să nu fie fisurate sau crăpate, acestea se vor sparge mai ușor atunci când sterlizezi borcanele
  • Chiar dacă ai cumpărat recipiente noi în care să pui murăturile sau folosești recipiente vechi, este foarte important să le speli temeinic. Spală borcanele cu detergent de vase, atât pe interior, cât și pe exterior.
  • Clătește-le cu apă rece de câteva ori și asigură-te că nu mai sunt urme de detergent. Lasă-le la uscat și apoi le poți folosi.
  • Dacă folosești bidoane la pus murăturile atunci trebuie să te asiguri, la fel ca la borcane, că nu sunt fisurate sau zgâriate. Bidoanele trebuie spălate și clătite la fel ca borcanele. Totuși la final este indicat să faci o soluție din apă cu oțet (10ml de oțet la 10l de apă), iar cu această soluție umpli bidonul, pui capacul și lași soluția să acționeze aproximativ o zi. După ce arunci soluția clătești din nou bidonul cu apă fierbinte și lasă-l la uscat.
  • Ai grijă să ai mereu mâinile curate atunci când pui murături, astfel vei evita să le contaminezi cu bacterii. Poți folosi chiar și mănuși.

Cum depozitezi murăturile?

  • Depozitează murăturile în pivniță, în beci sau într-un loc în care temperatura nu depășește 10-12°C.
  • Așază murăturile într-un loc aerisit, de preferat pe rafturi și nu pe jos sau prea aproape de tavan.
  • Pune borcanele pe rafturi la o distanță de 5-10cm între ele. Astfel aerul poate să circule.
  • Tot pentru depozitarea borcanelor de murături, evită locurile în care este umezeală.
  • Nu deschide murăturile mai devreme de 30-40 de zile după ce le-ai pus.

După atâtea sfaturi de care să ții cont nu mai rămâne decât să te bucuri din plin de murături, iar dacă nu ai apucat încă să pui murăturile atunci Bunica îți recomandă să citești despre cum să pui murăturile.

Introdu text aici

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sfaturi similare: