Cufărul bunicii

Articole, rețete, sfaturi și ghiduri.

Cufarul bunicii Înapoi la toate sfaturile

5 utilizări practice ale zațului de cafea

Arunci zațul de cafea în fiecare dimineață? Știai că îți poate fi de folos atât la îngrijirea personală, cât și în diverse moduri prin casă?
După ce aroma cafelei te îmbie și te trezește, pune deoparte zațul. Se va dovedi mai târziu un adevărat ajutor. Iată câteva lucruri la care zațul de cafea îți va fi de folos.

1. Învigorează părul brunet sau șaten

Dacă ai părul brunet, roșcat închis sau șaten, ai la îndemână o soluție simplă și eficientă pentru a da luciu părului tău. Poți să fierbi din nou zațul rămas de la cafea, apoi lasă la răcit până când lichidul devine călduț. Clătește părul cu această soluție o dată la câteva zile. Cafeaua reînvigorează părul tern și reîmprospătează culoarea acestuia, fie că e vorba de păr vopsit sau natural. Nu uita că zațul trebuie să provină de la o cafea neîndulcită.

2. Colorant natural

Cafeaua pătează, dar nu e tot timpul un lucru neplăcut! Cafeaua este un colorant puternic, natural și rezistent pe multe materiale. Încearcă o cafea fără zahăr, adaugă zațul de cafea în apă călduță și lasă la înmuiat haine maronii, kaki sau de alte culori închise timp de 2-3 ore. Uleiurile din cafea mențin calitatea materialului și vor împrospăta culorile maro, arămiu, kaki sau altele asemănătoare.

3. Exfoliant și anti-celulitic

Știai că majoritatea cremelor și produselor tonice sau anti-celulitice conțin cofeină? Zațul de la cafea conține această substanță din plin!

După cafeaua care te-a energizat dimineața, lasă zațul să se răcească, apoi amestecă-l cu o lingură de ulei de măsline extra virgin, o lingură de miere naturală sau un albuș de ou. Aplică pe corp amestecul obținut și masează ușor timp de câteva minute. Cafeaua exfoliază pielea, iar cofeina stimulează producerea de celule noi. Repetă masajul de 2-3 ori pe săptămână, iar pielea ta va arăta tonifiată și sănătoasă.

4. Îndepărtează mirosurile neplăcute.

Ai observat că în magazinele de parfumuri primești și un bol cu boabe de cafea? Mirosul de cafea neutralizează alte miresme puternice, de aceea este o soluție foarte la îndemână pentru arome neplăcute. Poți folosi și zațul de la cafea, în loc de cafeaua proaspăt măcinată.

Lasă zațul de la cafea să se usuce, apoi păstrează-l într-un bol deschis, mic. Pune bolul în frigider sau în cameră, în apropierea zonei cu un miros neplăcut până când acesta dispare. Dacă e nevoie, înlocuiește zațul de cafea în ziua următoare.

5. Îngrășământ natural pentru flori

Iată o întrebuințare mai neobișnuită a zațului de la cafea, dar care este eficientă mai ales la florile parfumate. Zațul conține numeroase vitamine, minerale și azot, fiind astfel un foarte bun îngrășământ, mai ales pentru trandafiri, azalee, rododendron sau camelii.

După o cafea bună, lasă zațul rămas să se usuce, apoi presară-l deasupra pământului din ghivece. Mai mult, mirosul de cafea va ține la distanță insectele și animalele de companie care se joacă în pământ.

Avem mereu cafea în dulap. Iată că ne putem bucura de ea în mai multe moduri și nu doar savurând-o dis-de-dimineață. Tu la ce ai vrea să o folosești?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sfaturi similare: