Cufărul bunicii

Articole, rețete, sfaturi și ghiduri.

Cufarul bunicii Înapoi la toate retetele

Sarmale cu ciuperci

Noi, românii, suntem mari amatori de sarmale și în același timp suntem și inventivi. Pentru că strămoșii noștri au vrut să mănânce sarmale și în post, au inventat sarmalele fără carne.

 

Ingrediente

  • 250 g ceapă
  • 100 g morcov
  • 250 g ciuperci la conservă sau 500 g ciuperci proaspete
  • 50 ml ulei Untdelemn de la Bunica pentru Prăjit
  • sare
  • 250 g orez cu bob rotund
  • piper
  • 1 varză murată din care scoți 8-10 foi frumoase
  • 1 legătură de mărar proaspăt
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt
  • opțional – puțin cimbru uscat
  • 250 ml suc de roșii sau bulion

Cum prepari?

  1. Curăță ceapa și morcovii.
  2. Spală bine și lasă la scurs ciupercile.
  3. Dă la tocat la robot sau prin mașina de tocat, separat, ceapa, morcovul și ciupercile.
  4.  Într-o tigaie, pune uleiul la încins și călește ceapa cu un praf de sare.
  5. Când ceapa devine sticloasă, adaugă și morcovul și lasă-l 3-4 minute la călit.
  6. Adaugă ciupercile și dă flacăra mai mare pentru a ajuta la evaporarea apei din ele.
  7. Când totul sfârâie, adaugă orezul și lasă-l 1-2 minute, cât să-și ia aromă de la toată compoziția.
  8. Asezonează totul cu piper, oprește focul și lasă tigaia la răcorit.
  9. Gustă varza, iar dacă e prea acră sau sărată, las-o 10-20 de minute în apă rece și apoi la scurs.
  10. Alege foile cele mai frumoase și taie-le cotorul, apoi împarte fiecare foaie în 3-4 petice dreptunghiulare. Păstrează cotoarele și alte resturi pentru a le pune în oală la fiert.
  11. Pune câte o lingură de compoziție în fiecare petic, rulează și îndeasă capetele.
  12. Toacă resturile rămase de la foile de varză.
  13. Pune jumătate din tocătura pe fundul oalei în care urmează să fierbi sarmalele și așează frumos sarmalele peste tocătură.
  14. Toacă mărarul și pătrunjelul și presară-le peste ultimul strat de sarmale. Pentru un plus de gust poți adăuga și 1-2 crenguțe de cimbru uscat.
  15. Acoperă totul cu tocătura rămasă și toarnă sucul de roșii.
  16. Pune apă pentru a cuprinde sarmalele, dar fără a le acoperi cu apă.
  17. Încălzește cuptorul la 170° C.
  18. Acoperă oala cu un capac și las-o în cuptor pentru 1 oră, după care redu temperatura la 160° C și mai las-o încă 2 ore.
  19. Dacă alegi să le fierbi pe aragaz, pune-le într-o oală cu capacul întredeschis și fierbe-le la foc mediu spre mic până sunt făcute. Orezul fierbe în aproximativ 20-25 de minute, dar depinde de varză. Dacă scade lichidul, mai completează cu puțină apă.

Bunica ne face de obicei și mămăliguță la sarmale, dar sunt la fel de bune și cu pâine. Nu mai rămâne de spus decât: Poftă bună!

Retete similare: