Cufărul bunicii

Articole, rețete, sfaturi și ghiduri.

Cufarul bunicii Înapoi la toate retetele

Prajitură Tosca

Un desert pe care Bunica îl pregătește mereu cu drag, prăjitura Tosca este o încântare pentru toți cei care adoră un desert sănătos și gustos!

 

Ingrediente

Pentru blat

  • 4 albușuri ou
  • sare
  • 120 g zahăr
  • 150 g mac nemăcinat
  • 5 g vanilie
  • 40 g nucă de cocos rasă
  • 100 g făină

Pentru crema de vanilie

  • 400 ml lapte
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 4 gălbenușuri
  • 150 g zahăr
  • 60 g făină
  • sare
  • 200 g unt 82% grăsime (la temperatura camerei)

Pentru stratul de biscuiți

  • 150 g biscuiți Petit Beurre
  • 2 lingurițe ness
  • 50 ml cafea espresso

Pentru glazura de ciocolată

  • 75 g smântână pentru frișcă
  • 100 g ciocolată, de preferat neagră

Cum prepari?

Pentru blat

  1. Bate foarte bine albușurile de ou cu un praf de sare.
  2. Când acestea încep să capete o consistență spumoasă, adaugă zahărul puțin câte puțin. Continuă să bați spuma până se dizolvă zahărul.
  3. Adaugă macul, vanilia, nuca de cocos și făina, amestecând ușor cu o spatulă pentru a nu scoate aerul din spuma de albușuri.
  4. Preîncălzește cuptorul la 180 °C.
  5. Tapetează o tavă pentru cuptor cu hârtie specială de copt.
  6. Toarnă compoziția în tavă și niveleaz-o.
  7. Introdu tava în cuptor și așteaptă 15 minute. Dacă vrei să vezi când este gata, poți să probezi acest lucru cu o scobitoare (o introduci în aluat și, dacă atunci când o scoți, aluatul nu se „prinde” de ea, înseamnă că este gata).
  8. Scoate tava din cuptor și mută blatul pe o farfurie sau pe un fund de lemn, ca să se răcească.

Pentru crema de vanilie

  1. Pune laptele la fiert împreună cu vanilia.
  2. Pune în castronul mixerului: gălbenușurile, zahărul, făina și un praf de sare.
  3. Mixează toate aceste ingrediente la viteză medie până obții o compoziție spumoasă.
  4. După ce laptele a fiert, ia-l de pe foc și toarnă-l ușor, sub forma unei șuvițe, deasupra compoziției mai sus amintite.
  5. Pune tot acest amestec într-o cratiță și las-o la fiert, la foc mic, timp de aproximativ 10 minute.
  6. Amestecă încontinuu pentru că, altfel, există riscul să se prindă de cratiță și să se afume.
  7. Când începe să dea primele semne că începe să fiarbă mai las-o 2-3 minute, apoi ia-o de pe foc.
  8. Toarnă crema într-un castron și acoper-o cu folie alimentară, ca să nu facă crustă, și las-o la răcit.
  9. Pune untul într-un castron și mixează-l, la viteză medie, până devine spumos.
  10. Adaugă crema de vanilie peste unt. Este indicat să adaugi această cremă în trei tranșe, mixând scurt după fiecare dintre ele.
  11. Întinde crema obținută pe toată suprafața blatului, căutând ca aceasta să fie cât mai nivelată posibil.

Pentru stratul de biscuiți

  1. Pregătește o ceașcă cu cafea espresso fierbinte. Dizolvă în această cafea cele două lingurițe de ness.
  2. Cu o pensulă, însiropează biscuiții cu amestecul rezultat.
  3. Așază biscuiții însiropați deasupra cremei de vanilie.
  4. Pune tava la frigider timp de 15-20 minute.

Pentru glazura de ciocolată

  1. Pune smântâna într-o cratiță mai mică și așteaptă până se înfierbântă.
  2. Taie ciocolata în bucăți și adaug-o în smântână după ce aceasta s-a înfierbântat, dar fără a ajunge la punctul de fierbere.
  3. Dă focul la mic și amestecă încontinuu până se topește ciocolata.
  4. Toarnă glazura obținută peste stratul de biscuiți. Nivelează cu o spatulă.
  5. Pune prăjitura în frigider câteva ore, de preferat peste noapte.
  6. Scoate-o de la frigider și împarte-o. De obicei se taie sub formă de dreptunghiuri, dar poți să alegi orice formă dorești.

 

Un răsfăț pentru simțuri și pentru papilele gustative, prăjitura Tosca a Bunicii îți va îndulci ziua încă de la prima îmbucătură! Încearc-o și tu!

Retete similare: