Cufărul bunicii

Articole, rețete, sfaturi și ghiduri.

Cufarul bunicii Înapoi la toate retetele

Prăjitură cu nucă și cafea

Când vrei să ai parte de un moment de răsfăț „dulce”, prăjitura cu nucă și cafea a Bunicii este exact ceea ce ai nevoie. Gustoasă și răcoritoare, este un desert cu adevărat special!

 

Ingrediente

Pentru blat

  • 6 albușuri
  • 140 g zahăr
  • un praf de sare
  • 4 gălbenușuri
  • 50 g făină
  • 140 g nucă măcinată

Pentru cremă

  • 2 ouă întregi
  • 2 gălbenușuri (rămase de la prepararea blatului)
  • 150 g zahăr pudră
  • 1 linguriță de ness
  • 20 ml de cafea (de preferat concentrată)
  • 250 g unt moale, la temperatura camerei
  • 100 g nuci măcinate

Cum prepari?

  1. Într-un bol metalic pune albușurile și sarea.
  2. Bate-le și adaugă treptat zahărul până când obții o spumă tare.
  3. Încorporează, treptat, cele 4 gălbenușuri și făina, folosind o lingură sau o paletă.
  4. Cu aceeași paletă sau lingură folosită mai sus, adaugă ușor și cele 140 g de nucă macinată, apoi amestecă cu grijă.
  5. Setează cuptorul la 160°C, pe modul „ventilație”.
  6. Tapetează cu hârtie de copt o tavă de 30 pe 40 cm. Pune compoziția în această tavă și niveleaz-o cu o spatulă.
  7. Las-o să se coacă timp de aproximativ 20 de minute, apoi scoate-o din cuptor și las-o la răcit.
  8. Scoate-o din tavă și dezlipește foaia de copt pentru ca blatul rezultat să se aerisească mai bine.
  9. Lasă blatul la răcit.
  10. Între timp poți să te apuci să prepari crema. Bate cele două ouă întregi și cele două gălbenușuri rămase de la ouăle folosite la prepararea blatului cu 100 g zahăr pudră până obții o spumă.
  11. Spuma rezultată se fierbe la aburi (în bain-marie) timp de câteva minute, până se îngroașă. După ce se îngroașă, poți să o iei de pe foc.
  12. Dizolvă ness-ul în cafeaua încălzită în prealabil. Lasă amestecul obținut să se răcească.
  13. Adaugă-le pe amândouă la spuma de ouă amintită mai sus și amestecă energic cu un tel.
  14. După ce s-a omogenizat, lasă crema să se răcească până ajunge la temperatura camerei.
  15. Pregătește și celelalte ingrediente pentru cremă – untul și nucile măcinate.
  16. Freacă untul cu 50 g zahăr pudră până devine spumos.
  17. Treptat, adaugă câte o lingură din crema de ou cu cafea și folosește mixerul la o viteză medie. Mixează ușor după fiecare lingură adaugată.
  18. Pune nucile măcinate cu ajutorul unei palete sau a unei linguri.
  19. Unge blatul deja răcit cu crema rezultată.
  20.  Pentru decor poți folosi nuci întregi, ciocolată rasă sau glazură, după gust.
  21. Pune-o în frigider timp de 2-3 ore.
  22. După ce ai scos-o de la frigider, poți să o feliezi după cum dorești – sub formă dreptunghiuri, pătrate sau triunghiuri.

Prăjitura cu nucă și cafea este un desert ușor și savuros care se potrivește în orice ocazie. Încearcă-l și tu!

Retete similare: