Cufărul bunicii

Articole, rețete, sfaturi și ghiduri.

Cufarul bunicii Înapoi la toate ghidurile

Încondeierea ouălor de Paște

Primăvara aduce un cumul de simboluri ale reînnoirii, cel mai puternic dintre ele fiind Sărbătoarea Paștelui. Marcată de ritualul “oului de Paște”, aceasta face referire la o renaștere alegorică. Însuși oul simbolizează ideea vieții și este adânc înrădăcinat în tradiția noastră.

Puse pe masa de Paște, vopsite și ornate după preferință, ouăle aduc prosperitate și fericire familiei.

În tradiția creștină, ouăle roșii de Paște reprezintă simbolul Învierii Domnului. Însă obiceiul de a vopsi ouăle era practicat de chinezi cu mult timp înainte de acest eveniment biblic. În timpuri străvechi, oul era dăruit ca simbol al vieții, echilibrului, fecundității și reînnoirii naturii.

În cutuma populară românească, ouăle de Paște simbolizează renașterea și purificarea. Ele duc mai departe datinile străvechi, obiceiurile pascale și sunt ca o amprentă a culturii românești prin
ornamentele pe care le poartă.

Deși în trecut ouăle erau vopsite doar în roșu, de-a lungul timpului, acest lucru a luat chipul artei încondeierii. Cu multă migală și răbdare, femeile fac decorațiuni detaliate, în general pe ouă de găină, de rață sau de struț.

Cele mai simple aspecte din viață sunt și cele care ne aduc cea mai mare bucurie, precum este acesta de a petrece timpul cu familia, în timpul Sărbătorii de Paște. Masa e plină de bunătăți, dar și de ouă ornamentate frumos, cu bun-gust și cu imaginație de către micuții creativi ai casei.

Tradițiile puternic înrădăcinate nu se sting nicicând pentru că sunt purtate de simboluri asemenea “oului de Paște” și transmise mai departe de generații.

Ghiduri similare: