Cufărul bunicii

Articole, rețete, sfaturi și ghiduri.

Cufarul bunicii Înapoi la toate articolele

Tipurile de plastic și reciclarea lor corectă

Cu toții folosim plasticul în cele mai variate forme ale sale. Este parte din existența noastră; din plastic au fost create lucruri care ne fac viața mai ușoară. Totuși, dacă ne gândim la impactul pe care acesta îl are asupra mediului înconjurător, asupra planetei noastre, ne dăm seama că dincolo de întrebuințările sale, acesta poluează foarte mult. În proporție covârșitoare, plasticul folosit și aruncat este toxic pentru lumea în care trăim.

Poate că de multe ori nu înțelegem că este de datoria noastră să fim mai atenți, mai empatici față de ceea ce se întâmplă în jurul nostru și să încercăm să ajutăm și noi, atât cât putem, mediul înconjurător să rămână cât mai curat și mai sănătos. Ceea ce putem face este să colectăm selectiv plasticul, astfel încât acesta să fie reciclat în mod corect.

În acest articol îți vom explica cum să selectezi în mod corect plasticul și cum poți să ajuți la păstrarea sănătății mediului înconjurător, astfel încât și copiii tăi să se bucure de un aer sănătos, de apă potabilă, curată și de o viață așa cum ai avut și tu.

Tipurile de plastic – cum le recunoaștem?

Toate ambalajele din plastic au imprimate pe ele un simbol, un triunghi format din 3 săgeți. Deși ai fi tentat să crezi că orice ambalaj care prezintă acest simbol pot fi reciclate, în practică ceea ce contează cu adevărat este numărul (de la 1 la 7) reprezentat în interiorul simbolului. Scopul acestor numere este de a ajuta la identificarea tipului de plastic folosit pentru realizarea produsului, dat fiind faptul că nu toate tipurile de plastic sunt reutilizabile sau reciclabile.

Înțelegerea celor 7 cifre face ca procesul de reciclare să fie mai ușor, deoarece îți oferă informații prețioase despre care produse sunt reciclabile și care nu.

Polietilenă tereftalată (PET)

Produs de categoria 1 și cel mai cunoscut tip de plastic publicului larg, PET-ul este și unul dintre cele mai des folosite, mai ales în fabricarea bidoanelor de apă, suc sau alte băuturi. De asemenea, PET-ul se mai folosește și la fabricarea unor ambalaje, pungi și chiar haine.

În general, PET-ul este destinat unei singure utilizări, în caz contrar existând riscul de eliberare a diferite substanțe nocive, unele dintre ele cancerigene. Este foarte greu de dezinfectat pentru că în acest proces se utilizează substanțe chimice destul de periculoase. De asemenea, este un material extrem de rezistent: în natură, rezistă în jur de 700-800 de ani până începe să se descompună și se dezintegrează complet abia după circa 1.000 de ani.

PET-ul este un tip de plastic reciclabil, dar nu și reutilizabil dintr-un motiv simplu – cum am precizat și mai sus, există riscul de eliberare a diferite substanțe nocive, mai ales dacă folosim sticlele PET pentru a depozita diferite lichide fierbinți.

Procesul de reciclare implică spălarea, eliminarea impurităților (precum hârtia etichetelor și capacele) și a contaminanților, măcinarea, tocarea, spălarea (din nou), uscarea și prelucrarea materialului în fulgi – materia primă pentru fibre textile sau alte ambalaje din PET.

Polietilenă de mare densitate (HDPE)

HDPE este tipul de plastic încadrat în categoria semnalizată cu numărul 2. Este un tip de plastic destul de rigid, iar din acest tip se produc o varietate de produse, de la bidoane pentru detergenți până la jucării și unele tipuri de pungi.

Este tipul de plastic cel mai des reciclat și e considerat printre cele mai puțin periculoase forme ale acestuia. Este foarte rezistent și nu este afectat de expunerea directă la soare. De asemenea, polietilena de mare densitate (alături de PET) este un tip de plastic care poate fi reciclat chiar și de 10 ori înainte de a-și pierde proprietățile (calitatea și culoarea materialului). Celelalte tipuri de plastic, de existența cărora vei afla mai jos, se pot recicla de maximum 4-5 ori.

Produsele din HDPE sunt reciclate într-un mod similar cu cele de tip PET. Ceea ce diferă este produsul final: acesta se transformă, după procesul de reciclare, în materie primă pentru obiecte de plastic durabile – mese, scaune, bănci, coșuri de gunoi, găleți și altele.

Policlorură de vinil (PVC)

Tipul de plastic care poate fi recunoscut după cifra 3 înscrisă în interiorul triunghiului cu săgeți, policlorura de vinil este unul printre cele mai periculoase și nocive tipuri de plastic, atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru sănătatea ta. Denumit și plasticul otrăvitor, deoarece conține numeroase toxine pe care le eliberează pe parcursul întregului ciclu de viață, PVC-ul NU este reciclabil și, în cele mai multe dintre cazuri, NU este reutilizabil. Reciclarea nu este posibilă deoarece include un cost de procesare foarte mare, iar produsele obținute sunt de foarte slabă calitate.

Este un tip de plastic moale și flexibil folosit într-o multitudine de procese, de la ambalarea produselor alimentare, până la producerea de jucării pentru copii și animale sau a altor produse (de exemplu cabluri folosite la calculatoare sau alte dispozitive asemănătoare).

Polietilenă cu densitate mică (LDPE)

Al patrulea tip de plastic din lista noastră și ușor de recunoscut după cifra 4, LDPE este unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de plastic. De exemplu, se folosește la producerea pungilor pe care le primești la magazin sau la supermarket. De asemenea, se mai întâlnește și în compoziția unor haine, a unor obiecte de mobilier sau în cea a ambalajelor termoizolante.

Acest tip de plastic este considerat mai puțin toxic decât altele, fiind unul ușor de procesat, rezistent, durabil și flexibil.

Spre deosebire de cele create din PET-uri, pungile de plastic din LDPE trebuie însă topite după ce au fost spălate și tocate. La sfârșit se obțin niște granule de polietilenă din care se produc folii, saci pentru gunoi sau produse din plastic turnat.

Acest tip de plastic este considerat mai puțin toxic decât altele, fiind unul ușor de procesat, rezistent, durabil și flexibil.

Polipropilen (PP)

Polipropilenul este un tip de plastic foarte des întâlnit, fiind folosit, printre altele, la fabricarea paielor din plastic, a capacelor utilizate la diferite recipiente (de exemplu bidoane) sau a celor în care se depozitează alimente precum margarină sau iaurt. Este un plastic dur și ușor, care rezistă la căldură.

Un lucru important de amintit este faptul că reciclarea produselor din polipropilen se realizează în condiții asemănătoare cu cea din cazul altor produse din plastic prezentate mai sus. Se sortează după culoare, se spală și se macină. La final se obțin granule de polipropilenă, care pot fi folosite mai apoi în producerea unor recipiente precum tuburi, flacoane sau altele din această categorie.

Polistiren (PS)

Un tip de plastic foarte cunoscut și foarte folosit în producerea unor lucruri extrem de variate, de la pahare, cuțite, linguri și alte tacâmuri de unică folosință până la materiale de construcții, polistirenul este foarte ușor și, cel mai important, foarte ieftin, de unde și uzitarea sa pe scară largă. Poate fi recunoscut după cifra 6 din interiorul de acum cunoscutului triunghi cu săgeți.

Reciclarea polistirenului este similară cu a celorlalte tipuri de plastic. Totuși, faptul că polistirenul este de fapt o spumă de mică densitate, de obicei acesta este presat în prealabil pentru a deveni cât mai compact. Apoi ciclul este reluat exact ca și în cazul celorlalte tipuri de plastic: sortare, spălare, măcinare, topire, transformarea în granule. Un lucru care diferă însă, este faptul că polistirenul poate fi și ars. Chiar dacă poate suna ciudat, această metodă face din polistiren o excelentă soluție pentru generarea energiei din deșeuri.

Fii atent atunci când folosești polistiren, deoarece este foarte rezistent în timp, are o densitate foarte scăzută și poate fi ușor luat de vânt. Fragmentele de polistiren pot fi letale atât pentru păsări, cât și pentru pești sau fauna acvatică, în general, mai ales dacă este consumat de către aceste vietăți.

Altele

În categoria 7 intră acele produse din plastic care sunt realizate din diverse combinații ale celorlalte 6 tipuri de plastic amintite mai sus sau din formule de plastic mai puțin cunoscute sau folosite, precum policarbonatul, bisfenolul A (BPA) sau LEXAN, ultimul dintre ele fiind foarte asemănător cu policarbonatul.

De exemplu, din aceste tipuri de plastic se fabrică produse precum biberoane sau piese de mașină. Sunt produse care se încadrează foarte greu într-o anumită categorie, ceea ce face procesul de reciclare extrem de anevoios, câteodată chiar imposibil. De aceea, se recomandă folosirea acestor produse cât mai rar cu putință.

Cum poți să ajuți la reciclarea în mod corect a plasticului?

Există două soluții care, deși sună foarte bine în teorie, sunt mai greu de pus în aplicare:

  • utilizarea plasticului doar atunci când este neapărat nevoie.
  • reciclarea corectă și constantă, atât în gospodăriile individuale, cât și oriunde este utilizat plasticul.

Codurile mai sus amintite te pot ajuta să fii selectiv când cumperi produse care conțin sau sunt ambalate în acel tip de plastic care nu mai poate fi reciclat. De exemplu, poți renunța să mai cumperi carne ambalată în tăvi din polistiren și poți să optezi pentru carne ambalată în alte tipuri de materiale. Deși pare și sună complicat, nu este deloc așa. Fiecare dintre noi poate face o schimbare, dacă își dorește cu adevărat.

Este foarte important este să eviți, pe cât posibil, aruncarea plasticului împreună cu alte reziduuri – gunoi menajer, hârtie, carton sau sticlă. Ultimele trei pot fi reciclate, la rândul lor, prin colectarea selectivă. Dacă, totuși, nu ai cum să colectezi în mod selectiv fiecare recipient de plastic în parte conform codului, poți să depozitezi, în același loc, plasticul de tip PET, HDPE, LDPE și PP, deoarece, cum am arătat și atunci când am vorbit despre fiecare în parte, procesul mecanic de reciclare nu diferă foarte mult de la un tip la altul.

Excepțiile notabile sunt PVC-ul, polistirenul (PS) și celelalte tipuri de plastic (LEXAN, policarbonat etc.). Acestea trebuie colectate separat și predate direct unor centre de reciclare, care vor lua toate măsurile necesare pentru ca aceste tipuri de plastic să fie reciclate sau, dacă acest lucru nu este posibil, să fie depozitate în condiții de siguranță.

Reciclarea corectă depinde de fiecare dintre noi și devine eficientă doar dacă regulile sunt respectate. Aproape trei sferturi din deșeurile din plastic care ajung la rampele de gunoi și care nu mai pot fi reciclate provin din gospodăriile oamenilor și nu din curtea marilor fabrici. De aceea este bine să ne gândim că putem ajuta și noi, cu un minimum de efort, la păstrarea sănătății mediului înconjurător. Aceste reguli sunt foarte simple:

  • Toate recipientele de plastic trebuie curățate foarte bine înainte de a fi aruncate în containerele de reciclare sau în sacii menajeri destinați produselor din plastic, care sunt ulterior colectați de serviciile de salubritate. Astfel dăm o mână de ajutor celor care le reciclează – nu mai este nevoie ca acestea să fie curățate încă o dată.
  • Aplatizează cât mai bine sticlele din plastic, cu dopul pus, înainte de a le arunca. Acum mai mult timp reciclarea dopurilor nu era posibilă, dar în prezent această problemă a dispărut.
  • Toate etichetele de hârtie trebuie îndepărtate de pe sticle, deși, mai nou, acest lucru nu mai este obligatoriu în cazul PET-urilor.
  • Pungile de plastic se trimit la reciclare curate și foarte bine strânse (în aceeași manieră în care procedezi cu șosetele, de exemplu).
  • Tipurile de plastic greu reciclabile sau ne-reciclabile, după caz, precum PVC, PS și policarbonatul, trebuie strânse separat și predate unor centre de reciclare specializate.

Acum că ți-ai făcut o idee despre ce tipuri de plastic există și care dintre ele sunt mai prietenoase cu mediul, poți și tu să începi să colectezi selectiv materialul plastic și să ajuți, astfel, la reciclarea lui. Cel mai important lucru este, însă, să încerci să reduci, pe cât posibil, folosirea acestor produse, pentru a ajuta la economisirea de resurse naturale și pentru a evita risipa acestora.

Este atât de simplu să reciclezi selectiv! Fii și tu eroul de care planeta noastră are nevoie!

Articole similare: