Cufărul bunicii

Articole, rețete, sfaturi și ghiduri.

Cufarul bunicii Înapoi la toate articolele

Surse naturale de fier pe care să le introduci în alimentație

În anotimpurile de tranziție, primăvara și toamna, corpul are nevoie de mai mult fier. De aceea este indicat să introduci în meniul tău zilnic alimente bogate în fier care să oprească această carență. Din cele ce urmează vei afla cum acționează fierul asupra organismului și din ce surse naturale îți poți lua necesarul de fier.

Ce rol are fierul în organism?

Fierul este un mineral necesar corpului pentru ca oxigenul să fie transportat în sânge, de la plămâni către mușchi și creier. Astfel, toate țesuturile corpului sunt oxigenate. Atunci când țesuturile nu primesc suficient oxigen, apare starea de oboseală. Fierul mai ajută la menținerea concentrării și îți oferă energie. De asemenea, reglează temperatura corpului și contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar.

Carența de fier este destul de comună și apare mai ales în anotimpurile de tranziție pentru că nevoile nutriționale ale organismului se schimbă. Simptomele pot fi:

  • stare generală de oboseală;
  • lipsa de energie;
  • slăbiciune musculară;
  • lipsa de concentrare;
  • agitație;
  • lipsa poftei de mâncare;
  • dureri de cap;
  • amețeli;
  • insomnii.

Pentru a echilibra nivelul fierului din corp, este important să ai o alimentație adecvată. Unele alimente conțin mai mult fier decât altele și este indicat să le consumi mai des primăvara și toamna. Iată care sunt cele mai bogate surse de fier. Folosește-le în rețete!

Surge vegetale de fier

Vegetalele cu frunze verzi au conținutul cel mai ridicat de fier: pătrunjel, busuioc, mentă, broccoli, urzică, ștevie, frunze de păpădie, tije de țelină apio, varză, spanac verde, leurdă, alte legume verzi.

Totuși, vegetalele verzi mai conțin și polifenoli, compuși care împiedică absorbția de fier în sânge. Vitamina C facilitează absorbția de fier în sânge, de aceea este recomandat să incluzi în alimentația ta și portocale, lămâi, grapefruit, căpșuni, pepene verde, kiwi, ardei grași sau roșii. În deserturi delicioase sau consumate ca atare, ele își vor face efectul.

Pe lângă vegetalele verzi, poți asimila fier și din morcov, cartof, sfeclă roșie, semințe, nuci, fasole boabe, mazăre, năut dar și linte. Lintea stabilizează nivelul colesterolului și nivelul de zahăr din sânge. O găsești pe întreaga durată a anului și se prepară cu ușurință. Încearcă o supă cremă de legume, îți va plăcea cu siguranță.

O sursă bogată în fier o reprezintă și fructele: pere, struguri, căpșuni, caise, prune, cireșe, zmeură, afine.

Integrează-le într-o salată de fructe multicoloră, îmbină-le cu iaurt, cu budincă de semințe chia, sau chiar lângă un fel principal precum ceafa de porc cu prune. Variantele sunt numeroase, fiecare dintre ele delicioase, fără dubiu.

Surse animale de fier

Organismul absoarbe mai ușor fierul provenit din surse animale, comparativ cu fierul provenit din surse vegetale. Astfel, include în meniul tău ouă, pește, carne roșie, ficat, crustacee. Totuși, nu în cantități prea mari. Păstrează în alimentația ta preponderent legumele.

Carnea roșie este tipul de carne cu cel mai mare conținut de fier. Din această categorie fac parte carnea de vită, carnea de miel, carnea de porc și carnea de capră. Este recomandat să nu mănânci mai mult de 500 g de carne roșie pe săptămână pentru că dăunează bunăstării organismului.

Băuturi bogate în fier

Îți poți pregăti băuturi delicioase, hrănitoare, care să îți ofere aportul necesar de fier precum sucuri naturale sau smoothie-uri. Sunt indicate sucul de pepene roșu, sucul de prune cu suc de mere, laptele de soia adăugat în smoothie-uri, sucul de struguri albi, sucul de sfeclă roșie.

Susține totul cu un stil de viață activ și fă mișcare cel puțin 30 de minute pe zi pentru a-ți păstra sănătatea trupească și mentală.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole similare: