Cufărul bunicii

Articole, rețete, sfaturi și ghiduri.

Cufarul bunicii Înapoi la toate articolele

Șofranul sau aurul roșu – ingredientul magic din bucătărie

Poate ai mai dat peste numele acestui condiment, dar nu te-a îmbiat să îl încerci cu adevărat.

E momentul să descoperi puterile șofranului, pe numele său științific crocus sativus, un verișor al liliacului.

Șofranul este o plantă mediteraneană, iar condimentul se prepară din stigmatul florilor uscate. Este unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, introduse în Europa prin Spania de către mauri. Culoarea sa portocaliu închis îi trădează calitatea: condimentul pur are o culoare uniformă. Gustul său e intens, se aseamănă cu mierea, cu tonuri amărui.

Beneficii pentru sănătate

Și nu degeaba a fost atât de apreciat: șofranul conține fier, uleiuri volatile, proteine, sodiu, potasiu, vitaminele B1 și B2. Substanțele din care este compus au proprietăți anti-cancer și tot ele au efect tonic asupra inimii.

Cum îl folosești?

Șofranul are sute de întrebuințări, descoperite de-a lungul timpului. Înainte de toate, e important de menționat că pentru a-i păstra proprietățile, condimentul trebuie ferit de lumină și temperaturi extreme; cel mai bine se conservă într-un recipient închis ermetic, de preferință din sticlă și ținut la întuneric.

Ceaiul de șofran- ajută la păstrarea unui tonus mental bun, îngrijește sistemul vascular și capacitatea de memorare.

În bucătărie, șofranul este stâlpul mâncărurilor precum orezul spaniol, paella, tocana franțuzească Bouillabaisse, risotto milanez, crema indiană Kesar Kulfi și multe altele.

Mai jos, îți prezentăm o mică rețetă care va stârni cele mai plăcute reacții.

Adaugă 2 linguri de fire de șofran, cu un cubuleț de zahăr și un vârf de cuțit de sare în mojar. Pisează totul împreună, apoi adaugă un sfert de cană de apă caldă, cu care amesteci compoziția și lasă totul la răcit.

Rezultatul este poțiunea perfectă pe care să o adaugi în mâncare precum orez, paella sau la deserturi speciale precum prăjitura cu șofran.

Articole similare: