Cufărul bunicii

Articole, rețete, sfaturi și ghiduri.

Cufarul bunicii Înapoi la toate articolele

Rețete delicioase de compoturi cu fructe

Îți mai aduci aminte acele băuturi delicioase, compoturile pline de savoare și cu un gust de neuitat, cu care bunica te răsfăța când erai copil? Acele băuturi răcoritoare care păstrau puțin din savoarea verii și în timpul lunilor reci de iarnă? Pe care le savurai stând lângă bunica, la gura sobei, când afară era zăpadă și frig?

Dacă ți-am reamintit unele momente frumoase și dacă ți s-a făcut poftă de un compot la fel de bun ca cel din copilărie, te ajutăm să le pregătești și celor dragi un răsfăț unic. Bunica a căutat prin filele caietului cu rețete și îți propune 3 compoturi care sunt ușor de preparat și pe care să le savurezi împreună cu familia ta.

Compot de gutui

Unele dintre cele mai aromate și gustoase fructe, gutuile coapte au culoarea galbenă, sunt acoperite cu un puf cafeniu și pot ajunge între 7–12 cm lungime și 6–9 cm lățime. Sunt originare din zona munților Caucaz și, încă din preistorie, sunt cunoscute și folosite în alimentație și medicină. Se crede chiar că vechii greci ofereau gutui ca dar de nuntă tinerilor căsătoriți, gutuia fiind considerat fructul sacru al zeiței iubirii și a frumuseții, Afrodita.

Compotul de gutui este unul dintre cele mai interesante și delicioase băuturi răcoritoare, fiind și foarte simplu de preparat. Ai nevoie de următoarele ingrediente:

 • 1 kg gutui
 • 750 g de zahăr
 • 2 l apă
 • 2 plicuri zahăr vanilat
 • opțional poți folosi și vanilie, scorțișoară sau cuișoare

Spală foarte bine gutuile și lasă-le la scurs. Între timp, pune apa la fiert împreună cu zahărul într-un vas sau o oală mai mare.

După ce gutuile s-au scurs, îndepărtează semințele din interior, apoi taie-le sub formă de cubulețe. Ca să nu se oxideze, pune cubulețele într-un castron cu apă rece și cu zeama de la o jumătate de lămâie.

Așteaptă până când zahărul se topește și se transformă într-un sirop, apoi adaugă gutuile tăiate și scurse de apă. Lasă-le să fiarbă timp de aproximativ 20 de minute.

După ce au trecut cele 20 de minute, folosește o paletă sau un polonic și scoate-le din vasul respectiv. Pune-le în borcane și adaugă peste ele siropul rămas în urma fierberii. Apoi pune câte un capac deasupra fiecărui borcan și lasă-le să se răcească.

Compot de cireșe

Cine nu a auzit de cele mai așteptate fructe ale verii, cireșele? Foarte apreciate de către români, ele au dat chiar numele unei cunoscute povești a lui Ion Creangă: „La cireșe”. Pe lângă savoarea lor de neegalat, gustul dulce-acrișor îți aduce aminte aproape instantaneu de copilărie și de grădina bunicii.

Cireșele sunt fructe cunoscute încă din cele mai vechi timpuri și le găsim cultivate în special în zonele temperate ale Europei, Asiei, Americii de Sud, Americii de Nord, dar și în nordul Africii. Țara care produce cele mai multe cireșe este Turcia, cu aproximativ 20% din totalul cireșelor recoltate.

Denumirea de „cireașă” vine de la cuvântul din limba latină „cerasum”, care este un termen ce se referă la o veche regiune de pe coasta de sud a Mării Negre, Cerasus (Kerausos). În această regiune se crede că au apărut prima oară cireșele și tot de aici au fost aduse în Imperiul Roman de către Licinius Lucullus, un om politic roman care a guvernat această regiune undeva în jurul anului 72 î.Hr. După acest episod, cireșele au început să se răspândească în toată lumea.

Pe lângă plăcerea de a le consuma crude, cireșele sunt o variantă foarte bună și pentru compot. O să ai nevoie de următoarele ingrediente:

 • 2 kg cireșe
 • 500 g de zahăr
 • 1 l apă
 • 2 pliculețe zahăr vanilat

Pune într-un vas apa cu zahărul și lasă-le să fiarbă. Din când în când amestecă până observi că zahărul s-a dizolvat complet.

Între timp spală bine cireșele și înlătură-le codițele. Pune cireșele în borcane, apoi toarnă siropul fierbinte peste cireșe. Pune capacele borcanelor și lasă-le să se răcească.

Compot de struguri

Strugurii sunt printre primele fructe pe care omenirea a început să le cultive în mod sistematic, mai ales datorită faptului că, din struguri, se extrage una dintre băuturile alcoolice cele mai cunoscute și apreciate în întreaga lume – vinul. Totuși, strugurii au fost cultivați și pentru consumarea lor sub formă „brută”, fiind considerați mult timp un desert regesc. Strugurele este un fruct care s-a bucurat și se bucură în continuare de o mare apreciere, fiind unul dintre motivele pentru care așteptăm toamna, să ne bucurăm de gustul său inconfundabil.

Primele dovezi ale cultivării strugurilor ne parvin de acum aproximativ 6000-8000 de ani, ceea ce este, după toate standardele, ceva extraordinar. Printre primele zone în care oamenii au început să cultive viță de vie amintim Mesopotamia, zona Caucazului și Egiptul, de aici cultivarea viței de vie extinzându-se, de-a lungul timpului, pe tot globul. De altfel, strugurii sunt unele dintre cele mai cultivate fructe din zilele noastre, după citrice, banane și mere.

Compotul de struguri este unul foarte ușor de preparat și are un gust deosebit, dar, de obicei, el se întâlnește mai rar deoarece strugurii se folosesc, cu precădere, în fabricarea vinului, dar și a unei alte băuturi delicioase, mustul. În orice caz, pentru a pregăti un compot de struguri pe care să-l savurezi alături de cei dragi, ai nevoie de următoarele ingrediente:

 • 6 kg struguri
 • 800 g zahăr
 • 2 l apă

În primul rând, spală strugurii foarte bine de mai multe ori pentru a îndepărta toate impuritățile care s-ar putea strecura printre boabe. După ce ai terminat această operațiune, desprinde boabele de struguri de pe ciorchine, spală-le din nou, scurge-le bine și așază-le în borcane.

Între timp, pregătește un vas mai mare, în care să pui la fiert apa împreună cu zahărul. Lasă-le să fiarbă până se formează un sirop, apoi toarnă siropul rezultat peste boabele de struguri puse în prealabil în borcan. Pune-le câte un capac la fiecare și lasă-le să se răcească.

Sfaturile Bunicii pentru un compot perfect

 • Este bine ca toate fructele pe care le folosești pentru a pregăti un compot să fie ținute în apă înainte de a fi curățate. De exemplu, în cazul gutuilor se înmoaie acel puf și se curăță mai ușor. Cireșele se vor curăța de viermi, dacă aceștia există, în timp ce la struguri poți scăpa de orice substanțe chimice cu care aceștia au fost stropiți.
 • Fructele trebuie să fie sănătoase, fără pete sau alte stricăciuni.
 • Atunci când torni siropul fierbinte peste fructele din borcane este bine să le așezi pe tava de cuptor pentru ca aceasta să preia șocul termic destul de puternic.
 • Borcanele trebuie să fie sterilizate pentru a te asigura de faptul că produsul din interior rezistă o perioadă mai îndelungată. Sterilizarea este un proces destul de simplu, dar trebuie tratat cu multă atenție. Se spală foarte bine borcanele și capacele lor, apoi se pun într-o tavă, la distanță unele de altele. Se încălzește cuptorul la 150°C și se introduce tava mai sus-amintită. Se lasă în jur de 15 minute, apoi se scot. Cuptorul nu se oprește, deoarece vei avea nevoie de el puțin mai târziu.
 • Și compotul în sine trebuie sterilizat, deoarece există riscul ca acesta să se strice dacă borcanele nu sunt închise ermetic. În cuptorul lăsat aprins, se introduce tava cu borcanele de compot deja pregătite. Se stinge cuptorul imediat și se lasă borcanele să se răcească. După ce s-au răcit în mod natural, pot fi scoase și depozitate în cămară.

Acestea sunt rețetele de compot pe care Bunica le-a pregătit pentru tine, dar lista de fructe delicioase din care poți să prepari un compot este aproape nelimitată. Poți să încerci un compot din mere, prune, piersici sau caise. Lasă-ți imaginația să zburde și alege ce fructe îți dorești sau știi că le plac celor dragi și răsfață-i cu o băutură delicioasă!

Tu ce compot alegi să pregătești?

Articole similare: