Cufărul bunicii

Articole, rețete, sfaturi și ghiduri.

Cufarul bunicii Înapoi la toate articolele

Reciclarea uleiului alimentar uzat

Zilnic ne bucurăm de preparate delicioase, iar majoritatea dintre ele se gătesc cu ulei. Ce faci cu uleiul rămas după gătit? Aruncarea uleiului alimentar uzat la chiuvetă nu are efecte negative doar asupra țevilor, înfundându-le, ci, mai ales, asupra mediului înconjurător și, implicit, asupra sănătății noastre. Doar o picătură de ulei uzat poate polua o mie de litri de apă.

Însă fiecare dintre noi poate diminua impactul negativ asupra mediului. Cum? Reciclând uleiul alimentar folosit. Este simplu, iar beneficiile pe care le avem de pe urma reciclării, sunt exponențial mai valoroase.

Care sunt efectele aruncării uleiului alimentar uzat?

  1. Înfundă țevile. Uleiul aruncat în scurgeri se depune pe țevi, înfundându-le și producând defecțiuni. Mai mult, uleiul și grăsimile aruncate în canalizare se transformă în substanțe nocive.
  2. 1l de ulei aruncat, înseamnă 1 milion de litri de apă poluați. Această cantitate de apă este suficientă pentru a ține un om în viață timp de 14 ani. Prin urmare, aruncarea uleiului reduce din resursa vitală, apa.
  3. Plantele și viețuitoarele mor. Uleiul aruncat și ajuns în apă formează o peliculă la suprafața apei. Astfel se creează o barieră care împiedică oxigenul să ajungă în apă și să țină în viață fauna și flora acvatică.
  4. Poluează solul. Pământul este alterat de ulei, iar în timp, solul devine nefertil. Sunt necesari mulți ani pentru a-și reveni, iar cu o poluare constantă, devine tot mai greu.

Cum să reciclezi uleiul alimentar uzat?

  1. După ce ai folosit uleiul la prăjit, lasă-l să se răcească.
  2. Strecoară-l pentru a îndepărta resturile de mâncare.
  3. Pune uleiul strecurat într-un recipient și înfiletează-l bine.
  4. Vezi unde se află cel mai apropiat centru de colectare a uleiului alimentar uzat și du-l acolo pentru a fi trimis mai departe, la reciclare.

Ai grijă ca uleiul alimentar pe care îl duci în centrele de colectare să nu conțină resturi alimentare ori să fie amestecat cu alte lichide sau soluții necomestibile. În astfel de cazuri, uleiul nu mai poate fi reciclat.

Unde poți duce uleiul alimentar uzat?

Uleiosul – colectează uleiul alimentar uzat și grăsimile alimentare de uz casnic din Iași și București încă din 2013. Dacă ești persoană fizică cantitatea minimă de ulei pe care îl poți preda este de 4l și 20l pentru persoanele juridice. Totuși, în Iași se poate preda chiar și o cantitate mai mică în cazul persoanelor fizice.

Sigurec – centrele de colectare Sigurec le găsești lângă magazinele Carrefour, Cora și Auchan. Aici, uleiul trebuie pus în sticle de plastic de 0,5l și poți dona minimum 1l, maximum 4l. În schimb, vei putea alege să primești un voucher sau să donezi unei asociații contravaloarea uleiului adus de tine.

Benzinăriile MOL – încă din 2012, MOL România a început un program de colectare a uleiului alimentar uzat, iar astăzi 65 de benzinării MOL din țară sunt centre de colectare. Uleiul strâns este trimis spre a fi prelucrat, purificat și transformat în combustibil biodiesel.

Carrefour – colectarea uleiului alimentar uzat în toate hipermarketurile Carrefour din România face parte din programul Punem preț pe plastic. Pentru fiecare 3 litri de ulei alimentar uzat dus în Carrefour, primești 1 litru de ulei proaspăt, iar pentru 5 litri de ulei uzat primești 2 litri. Uleiul poate fi colectat și prin intermediul aplicației BRINGO, unde poți anunța livratorii de intenția ta de predare a uleiului folosit.

Auchan – uleiul alimentar folosit poate fi dus și în magazinele Auchan din toată țara pentru a fi reciclat. Colectează minimum 0,5 litri de ulei folosit, pune-l în sticle de plastic transparente și predă-l în magazinele Auchan la punctul de Servicii Clienți. În schimb, vei primi recompense precum detergent de vase, apă plată sau ulei de floarea-soarelui.

Ce se întâmplă cu uleiul alimentar reciclat?

Odată ce ai predat uleiul alimentar uzat în punctele de colectare, acesta este transportat mai departe în centre speciale care prelucrează uleiul. Mai apoi, acesta va fi trasnformat în soluții de curățare, în săpun natural, în soluții de decofrare (mărește timpul de rezistență a cofrajelor din lemn și metal). De asemenea, uleiul uzat este transformat și în combustibil biodiesel, soluție care este mai blândă cu mediul: reduce emanarea de CO2, scade nivelul de poluare a râurilor și reduce impactul negativ asupra tratării apelor uzate.

Natura ne oferă totul pentru ca viața să poată fi întreținută. Faptele mici, adunate împreună, aduc întotdeauna rezultate mari. Fii parte din schimbarea în bine, reciclează uleiul alimentar uzat!

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole similare: