Cufărul bunicii

Articole, rețete, sfaturi și ghiduri.

Cufarul bunicii Înapoi la toate articolele

Idei pentru decorarea mesei de Crăciun

În timpul sărbătorilor de iarnă sufletul casei e la masa din sufragerie, lângă brad, unde se adună toată familia. În casă e cald, numai voie bună și simți că ești în cel mai frumos loc de pe pământ. Ai gătit deja cele mai delicioase mâncăruri pentru cei dragi, iar acum mai rămâne doar să îi dai mesei tale un aspect festiv printr-un aranjament deosebit.
Înainte de a începe organizarea mesei, trebuie mai întâi să te hotărăști asupra unei teme generale și să alegi dacă vrei să pui în valoare mâncarea gătită sau decorul. Iată câteva aranjamente deosebite pe care familia ta sigur le va îndrăgi.

1Masa tradițională

Motivele tradiționale românești se potrivesc minunat pe masa de Crăciun. Culorile folosite pentru a picta farfuriile și cănile din ceramică cu elemente din folclor sunt în ton cu atmosfera festivă, iar merele roșii și crenguțele de merișor merg perfect în acest decor. Umple câteva carafe cu vin fiert, aromat cu scorțișoară și ospățul poate începe.

2Masa clasică de Crăciun

Specific sărbătorilor de iarnă sunt culorile roșu și verde, fețele de masă în carouri și vâscul agățat de candelabru. Această alegere de aranjare a mesei este festivă, dar nu foarte pretențioasă. Scoate vesela cu reni, oameni de zăpadă, șervețelele cu globuri, ornează cu conuri de brad și ai o masă primitoare pentru familia ta.

3Alb de poveste

Vrei ceva diferit, dar să rămână în stilul Crăciunului? Adu-ți prietenii și familia într-un decor de poveste cu crenguțe de brad ninse cu nuanțe argintii. Aranjează totul doar cu elemente albe și argintii: veselă albă, șervete de masă cu broderii delicate, globuri albe, argintii, iar pe ici, colo câteva ornamente în culori pământii: crenguțe, coronițe împletite, conuri de brad.

4Simplu și elegant

Frumusețea stă în lucrurile simple. Nu încărca masa cu prea multe ornamente, dar insistă pe detalii pentru a sublinia eleganța. Foarte simplu poți aranja șervețelele rulându-le și legându-le împreună cu o crenguță de brad cu un șnur roșu, auriu sau verde, în funcție de tematica aleasă de tine. Adaugă și câteva lumânări de-a lungul mesei, iar cina în familie va fi de-a dreptul magică.

 

Acum că te-ai hotărât asupra stilului în care vrei să decorezi masa, ține cont de câteva idei pentru un aranjament desărvârșit.

  1. Detaliile strălucitoare nu sunt considerate kitsch de Crăciun, ba dimpotrivă, ele creează o atmosferă magică, de sărbătoare.
  2. Decorează cu obiecte făcute de tine. De pildă, pune pe masă borcane de diferite dimensiuni cu câte o lumânare în interior și vei crea un cadru călduros și primitor.
  3. Folosește 2 servicii de veselă: pentru primul fel pune farfurii albe, iar pentru al doilea fel roșii sau verzi, în funcție de restul culorilor alese pentru decorul mesei.
  4. Pentru un decor complet, ornează și scaunele cu panglici late sau agață de spătar coronițe de brad împletite cu crenguțe de merișor sau împodobite cu globuri mici, roșii.
  5. Amintește-ți să pui vâsc la lustră pentru bucurie în casă și pace sufletească. „Creanga de aur”, cum mai este cunoscut, are o semnificație aparte în mai multe culturi. În tradiția românească, vâscul aduce un an îmbelșugat, fericire și pace în familie.

Articole similare: