Cufărul bunicii

Articole, rețete, sfaturi și ghiduri.

Cufarul bunicii Înapoi la toate articolele

Cum să reduci consumul de plastic?

Plasticul se găsește peste tot. De la Ecuador, la oceane, orașe, până la Poli. Plasticul este vinovat de moartea a 50% dintre viețuitoarele maritime.

Unde mai găsim plastic? În corpurile noastre. Ingerăm zilnic particule de plastic prin aerul respirat, prin ceea ce mâncăm, prin ceea ce bem.

Plasticul nu este biodegradabil. El se rupe în bucăți tot mai mici și mai mici, până ajunge peste tot. Acesta este așa numitul microplastic, sub formă de bucățele mai mici de 5 mm. O particulă de microplastic are mărimea unei semințe de susan.

Cât plastic ajunge în corpurile noastre?

Un studiu realizat de Organizația Internațională Fondul Mondial pentru Natură (WWF International) arată că în fiecare săptămână, ajungem să ingerăm echivalentul unui card bancar de plastic. Iată ce spune acest studiu despre cantitatea de plastic pe care o înghițim.

Săptămânal
5 g plastic = 1 card de credit

Lunar
21 g plastic = cât jumătate de castron cu orez

La 6 luni
125 g plastic = cât un bol plin cu cereale

Anual
250 g plastic = cât o porție la cină

În 10 ani
2,5 kg plastic = cât un colac de salvare

Într-o viață
20 kg plastic = cât 2 tomberoane de gunoi

Obiceiuri simple pe care le poți aplica pentru a reduce consumul de plastic

Consumul iresponsabil de plastic are consecințe asupra sănătății și a mediului. Zilnic suferim consecințele acestui fapt, însă nu conștientizăm. Statisticile sunt îngrijorătoare, însă fiecare dintre noi poate face ceva pentru a îndrepta situația actuală a poluării.

Acțiuni aparent mărunte, dar cu un impact major asupra mediului și asupra noastră. Hai să facem cu toții câte puțin pentru un loc mai bun:

 • Refolosește pungile de cumpărături, nu mai cumpăra altele.
 • Folosește sticle reutilizabile pentru apă, ceai sau cafea. În loc să cumperi o sticlă nouă, umple-o de acasă.
 • Adu propria cană sau propriul recipient de acasă. La Carrefour poți veni cu propriul recipient de acasă și să îl folosești în raioanele de gastronomie, brânzeturi, măsline, mezeluri, măcelărie, pește, brutărie, cofetărie, patiserie.
 • De asemenea, în Lidl, Auchan, Mega Image și în alte mari lanțuri de supermarketuri din țară, găsești acum săculeți biodegradabili pentru cântărirea și transportarea produselor neambalate. Totodată, din Lidl poți chiar să cumperi săculeți reutilizabili.
 • Împachetează-ți prânzul în caserole reutilizabile.
 • Evită să utilizezi obiectele de unică folosință din plastic precum tacâmuri, veselă sau paie din plastic.
 • Alege-le, în loc, pe cele biodegradabile sau adu-le pe ale tale de acasă.
 • Ia masa cu cei dragi în farfurii de ceramică, nu mânca pe fugă produse ambalate în plastic.
 • Alege să cumperi cât mai multe produse neambalate în plastic.
 • Cumpără produse alimentare vrac, de la producătorii locali. Astfel, alimentele nu mai sunt împachetate separat în plastic, susții producătorii locali, iar tu te bucuri de alimente mai gustoase și mai sănătoase, de sezon.
 • Alege să cumperi produse ambalate în carton sau sticlă, în loc de plastic.
 • Utilizează cât mai mult din alimentele pe care le cumperi, aruncă cât mai puțin. Astfel, nu mai irosești mâncarea și folosești mai puțini saci de gunoi.
 • Folosește saci de gunoi reciclabili.
 • Colectează gunoiul în mod selectiv: plastic și metal, sticlă, hârtie/carton, deșeuri menajere.
 • Realizează propriile produse de curățat sau de îngrijire personală în casă, în recipiente pe care le poți spăla și reutiliza. Astfel nu va mai fi nevoie să cumperi produse ambalate în mult plastic. În Cufărul
 • Bunicii vei găsi multe sfaturi despre cum să faci curățenie cu soluții făcute în casă, cum să faci săpun, modurile în care poți folosi bicarbonatul de sodiu sau oțetul, metode de îngrijire a părului și chiar cum să îți faci lumânări pentru o seară relaxantă. Nu mai e nevoie să cumperi toate aceste produse ambalate în mult plastic, le poți face chiar tu. Fii creativă!

Iată cât plastic poți să reduci într-un singur an dacă faci 5 alegeri simple:

 1. Folosind o pungă reutilizabilă economisești într-un an peste 700 pungi de plastic de unică folosință.
 2. Când îți iei propriul pahar de cafea reutilizabil și îl reumpli de câte ori dorești, reduci consumul de plastic cu 1256 de pahare de plastic.
 3. Ia cu tine o sticlă reutilizabilă de apă și vei salva planeta de încă 1460 sticle de plastic.
 4. De câte ori nu ai comandat o băutură iar în pahar ți-au fost puse 2-3 paie de plastic? Data viitoare menționează chelnerului să nu îți mai aducă paie din plastic. Fie solicită unul biodegradabil, fie adu de acasă un pai reutilizabil, în loc să folosești 584 paie de plastic într-un singur an.
 5. În camping, la cantină sau la picnic parcă e mai ușor să folosești tacâmuri și farfurii de plastic, apoi să le arunci, nu? Însă astfel ajungi să consumi într-un an 122 tacâmuri și farfurii de unică folosință. În loc, folosește un kit de tacâmuri și farfurie reciclabile.

Prin urmare, plasticul pe care îl aruncăm, inevitabil, prin alimentele pe care le mâncăm ajunge în farfuriile noastre și ne afectează calitatea vieții. Suntem responsabili de ceea ce se întâmplă și să creăm un loc mai bun pentru noi și cei dragi!

Alege câteva dintre acete sugestii și aplică-le în viața ta de zi cu zi. Împreună putem contribui la schimbarea în bine!

Articole similare: